17 жовт. 2021 12:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

95

0

В останню неділю жовтня вінничани переведуть годинники на зимовий час

В останню неділю жовтня вінничани переведуть годинники на зимовий час

Для українців уже стало традицією переводити годинники двічі на рік – восени на зимовий час і весною – на літній


В останню неділю жовтня вінничани переведуть годинники на зимовий час

Для українців уже стало традицією переводити годинники двічі на рік – восени на зимовий час і весною – на літній. Основна мета таких змін – більш раціональне використання енергії.

Перехід на зимовий час у 2021 році відбуватиметься в останню неділю жовтня, тобто в ніч з 30 на 31 жовтня. Стрілки переводять назад о третій годині ночі.

Сучасні гаджети можуть автоматично переводити годинник, механічні доведеться переводити вручну.

Нагадаємо, що 4 березня Верховна Рада України в першому читанні прийняла проєкт Закону «Про обчислення часу в Україні», який скасовує сезонне переведення годинників. У документі пропонується, щоб в Україні залишився «зимовий» час. Але ВР відправила документ на доопрацювання в комітет. Тому вінничани готуються знову переводити годинники.

Щорічне переведення стрілок годинників навесні та восени передбачено постановою Кабінету міністрів №509 «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року. Датою переходу на зимовий час визначено останню неділю жовтня, а на літній – в останню неділю березня.

Цікаво, що у вересні 2011 року Верховна Рада скасувала переведення годинників, зробивши літній час постійним. Втім вже у жовтні цього ж року скасувала своє рішення.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info