Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), “Союз-90” / “Зелені” і ліберальна Вільна демократична партія (ВДП) домовилися перейти від так званих зондуючих переговорів до коаліційних на шляху до створення нового уряду ФРН.

Ситуацію, що складається в Німеччині, в тому числі в українському ракурсі, проаналізував для порталу “Коментарі” магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля.

“Поки можна говорити лише про те, що завершилися попередні консультації — і починається основний раунд коаліційних переговорів, де будуть виписувати конкретні формулювання. Те, що, як пишуть, “усунуті розбіжності з основних питань” під час попередніх, зондуючих консультацій, залишає масу недомовок. У тому числі стосовно взаємин Німеччини з РФ, з української проблематики. Адже в потенційній коаліції знаходяться політичні сили, які мають суттєві відмінності з цих питань”, — пояснює Володимир Воля.

За його словами, соціал-демократи виступають за поглиблення діалогу з РФ, хочуть запросити російське керівництво на саміт ЄС, поспілкуватися на вищому рівні. А ті ж “зелені” виступають проти цього. Крім того, у “зелених” була досить жорстка позиція щодо “Північного потоку-2”, тоді як у соціал-демократів — з точністю навпаки.

“Ну, а вільні демократи мають з соціал-демократами ще більше розбіжностей, ніж” Союз-90 “/” Зелені “. Що значить — “усунули розбіжності”? Думаю, зрозуміти зможемо лише після основного раунду переговорів”, — говорить експерт.

При цьому у Володимира Волі є припущення, що питання Росії, ПП-2, української проблематики, та й взагалі зовнішньої політики, могли винести “за дужки”, зосередившись на внутрішніх соціально-економічних проблемах.

Або ж соціал-демократи відмовилися від пом’якшення позицій у відносинах з РФ, але й домоглися від “зелених” відмови від жорсткої позиції щодо ПП-2 і ряду інших ініціатив, в тому числі антиросійського характеру.

“З моєї точки зору,” зелені “пішли в коаліцію, яка виглядає менш природно, ніж якби це була коаліція ХДС / ХСС” Союз-90 “/” Зелені “ВДП. Принаймні, з точки зору зовнішньополітичних заяв, озвучених головними політичними силами Німеччини”, — зазначає експерт.

На його думку, якщо буде реально сформована “світлофорна коаліція” (СДПН Зелені ВДП), це буде для українського політикуму повчальна історія.

“Навесні деякі консультанти, радники, нашептали Офісу президента, що” зелені “в Німеччині переможуть. Але вони не тільки не перемогли, але й пішли на союз з найбільш лояльно налаштованою щодо РФ німецькою партією з тих, що пройшли в парламент, — зазначає Володимир Воля. — Втім, важливо дочекатися завершення офіційних переговорів, щоб зрозуміти, що конкретно сказано з тих чи інших пунктах, що цікавлять Україну. Ну і, крім того, ще не факт, що переговори завершаться успішно. Може так статися, що потенційна коаліція не відбудеться. Якщо ж вона все ж вступить у дію, головна інтрига — хто, де, кому і в чому поступився, що на що обміняли”.

Як відомо, на парламентських виборах, що відбулися 26 вересня, перемогла СДПН, отримавши 25,7% голосів. Консервативний блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС / ХСС) набрав 24,1% голосів, що стало гіршим результатом в його історії. Вільна демократична партія отримала 11,5% голосів, “Союз-90” / “Зелені” — 14,8%, правопопулістська “Альтернатива для Німеччини” — 10,3%. Також в Бундестаг, завдяки трьом прямим мандатам, пройшла Ліва партія з 4,9% голосів.