Цього тижня в Гаазі Україна перешкодила планам Росії зірвати розгляд Арбітражним трибуналом справи України проти РФ щодо порушення імунітету українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів внаслідок їхнього захоплення і затримання 25 листопада 2018 року.

Багато років Росія всіляко демонструє зухвалість та зневагу до міжнародного права. В основі цієї політики лежить уявлення про тотальну, гарантовану безкарність. Притягуючи Росію до міжнародно-правової відповідальності, Україна руйнує це глибоко помилкове уявлення російського керівництва. Про це у своєму блозі для видання “Українська правда” пише міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Далі передаємо його пряму мову.

Російська самовпевненість може приносити лише короткострокові, “Піррові” перемоги. Довгостроково переможе Україна. Міжнародне правосуддя нешвидке, але невідворотне. Ми працюємо над тим, щоб його лещата невпинно крутилися.

Навіть після зміни режиму Путіна міжнародні суди будуть притягати Росію до юридичної відповідальності.

Я кажу це прямо та відверто з однією простою метою. Хочу, щоб кожен, хто виконує сьогодні злочинні накази керівництва у Кремлі, вже нині знав ціну своїх дій. Путін не вічний, а сховатися не вдасться. І це не погроза, а застереження. Покарання невідворотнє і ми наполегливо та послідовно працюємо над його втіленням.

Ми застосовуємо три довгострокових інструменти для досягнення мети: холодний юридичний розрахунок, залізні правові аргументи та послідовну, систематичну роботу згідно зі Стратегією зовнішньополітичної діяльності України.

Слухання скликали росіяни, намагаючись піддати сумніву юрисдикцію трибуналу у справі.

Російська сторона представляла свої маніпулятивні доводи, намагаючись ввести суд в оману та зірвати розгляд справи. По суті, вони намагалися довести, що інцидент 25 листопада 2018 року стосувався “військової діяльності”, і тому не підпадає під Конвенцію ООН з морського права. Відповідно, на їхню думку, суд не має юрисдикції розглядати справу.

Позицію України захищала професійна юридична команда МЗС. Українські дипломати та фахові іноземні юристи вщент розбили російські нісенітниці.

Українська команда довела суду: Росія послідовна лише у прагненні уникнути відповідальності за свої дії. Але цього ми їй якраз і не дамо зробити. Ми послідовно працюємо над тим, щоб зухвале та протиправне захоплення Росією кораблів ВМС України у листопаді 2018 отримало чітку оцінку міжнародного правосуддя.

Цього тижня в Гаазі сторони висловили свої аргументи “за” та “проти” юрисдикції трибуналу над справою. За кілька місяців ми очікуємо висновок суддів трибуналу. Я вірю, що рішення буде справедливим. Росія опиниться в куті юридичного рингу, а Україна вийде на фінішну пряму цієї справи.

Важливо, що цього тижня в Гаазі Україна відстоювала не лише свої інтереси, але і цілісність міжнародного права загалом. Адже йдеться про фундаментальний принцип імунітету військових кораблів. Якщо дати РФ поставити його під сумнів, у безпеці не почуватиметься ніхто. Україна готова боротися за себе та за спільні цінності та правила цивілізованого світу. Правда та право на нашому боці.

25 листопада 2018-го року три кораблі Військово-морських сил Збройних сил України, броньовані катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир “Яни-Капу”, здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Бердянська.

Росіяни незаконно наказали українським військовим кораблям зупинитись у міжнародних водах Чорного моря, та під волання “Дави його!”, захопили кораблі та 24-х українських військовослужбовців.