Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Очільник Пентагону їде в Київ, щоб підтвердити перспективи вступу України в НАТО

Міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін відвідає Україну та Грузію під час робочої поїздки до Європи. Зокрема він планує підтвердили, що двері НАТО для Києва та Тбілісі відкриті.

Про це повідомляє пресслужба Пентагону.

Зазначається, що візит має «запевнити союзників і партнерів в прихильності Америки до їхнього суверенітету перед обличчям російської агресії».

Остін відвідає Грузію, Україну та Румунію, зустрінеться там з першими особами, а потім візьме участь у засіданні міністрів оборони НАТО в Брюсселі. Також планує зустрітися з військовослужбовцями США, які працюють з грузинськими, українськими та румунськими військовими.

Зазначається, що міністр під час візиту також закликатиме Грузію та Україну запровадити необхідні зміни для вступу в Альянс.

У Пентагоні зазначають, що усі три згадані країни мають вихід до Чорного моря, тому Остін планує обговорити безпеку на морі і «постарається зміцнити співпрацю між цими країнами».

Шлях до НАТО

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний нещодавно заявив, що Україна вже готова до вступу в НАТО, оскільки втілює стандарти Альянсу. За його словами, Київ уже  запровадив  303 нормативних документи НАТО. Це приблизно 20% від усіх стандартів Альянсу. А показника у 100% не досягнув жоден його член. Так, серед нових членів Альянсу Чорногорія запровадила приблизно 22% стандартів, Албанія — 29%, а Північна Македонія не виконала навіть 1%.

Зближення України й НАТО

Окремим документом у процесі зближення з Альянсом може стати  План дій щодо членства. Українська влада неодноразово просила надати його. У 2008 році на саміті Альянсу в Бухаресті документ мали отримати Україна та Грузія, але в підсумковій заяві зустрічі йшлося лише про наміри НАТО надати ПДЧ.

Попри це, зближення між Україною та Альянсом продовжується. У 2018 році НАТО офіційно  визнало  наміри України набути повноправного членства в Альянсі. У 2020 році Україна  отримала  статус партнера в межах Програми розширених можливостей НАТО.

А 14 червня 2021 року за результатами саміту НАТО країни-члени Альянсу у своїй спільній декларації  затвердили, що План дій щодо членства є « неодмінною частиною » процесу набуття Україною членства в Північноатлантичному альянсі. Але умови, за яких Київ отримає ПДЧ, визначатимуться на індивідуальній основі.