Глава уряду Великобританії Борис Джонсон провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, у якій наголосив господарю Кремля на важливості незалежності України. Така інформація з’явилася на сайті офісу британського прем’єра, пише “Європейська правда”.

Борис Джонсон визнав, що Велика Британія зацікавлена в тому, щоб відносини з Росією покращилися і мали нормальний взаємовигідний характер, але після двосторонніх відносин, що сталося в Солсбері в 2018 році, істотно зіпсувалися. Нормального діалогу не виходить.

Також за підсумками розмови з’явився меседж на офіційному ресурсі Кремля, де йдеться про те, що президент РФ докладно представив своє бачення припинення конфлікту на сході України, що пов’язане з повним виконанням Мінських угод.

Борис Джонсон нагадав Володимиру Путіну також про те, що як Лондон, так і Москва є постійними представниками ООН, тому повинні мати додаткову відповідальність щодо подолання низки світових проблем. Зокрема, особлива увага має бути приділена кліматичним змінам, а також дотриманню міжнародних угод.

Зупинився Борис Джонсон і на питанні України. Прем’єр-міністр дав зрозуміти Путіну, що для Британії залишається одним із ключових питань – суверенітет України, а також відновлення територіальної цілісності країни.

Водночас Україна та Велика Британії ведуть переговори про продаж зброї. Мовиться про продаж морських ракет класу “земля – земля”, розроблених MBDA UK.

Як пише авторитетне американське ЗМІ, перемовини відбуваються “на тлі побоювань, що Росія може використовувати газову кризу для захоплення території”.

У разі, якщо перемовини будуть успішними, Міністерство оборони розмістить морські ракети Brimstone на патрульних катерах та літаках.

Варто також зазначити, що глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс і тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін заявили, що Вперше за 30 років в Україні є політичний імпульс для реформування судової системи.

“Вперше за 30 років, здається, є політичний імпульс. Політичне лідерство країни готове, і необхідні для перезавантаження системи закони також ухвалюються. Але на додачу існує також очікування від народу України, який не дуже довіряє судовій системі”, – сказав глава представництва ЄС в Україна Матті Маасікас в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” в п’ятницю.

Він наголосив, що проведення судової реформи також дуже важливо для інвестицій в Україну.

“Інвестори повинні бути впевнені: якщо щось піде не так – суд буде справедливий. Зараз вони не мають цієї впевненості”, – зазначив Маасікас.

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін погодилася з тим, що нарешті за 30 років з’явився справжній імпульс для того, щоб подолати перешкоди і рухатися у напряму реформи юстиції та зміцнення верховенства права в Україні.

Вона зазначила, що США завжди будуть підтримувати Україну в її прагненні до прозорості, зменшення корупції та боротьбі з зовнішніми загрозами, і тому не ставлять Україні умов щодо прив’язки фінансової допомоги до реформи судової системи.

“Але для реалізації власних цілей, збільшення іноземних інвестицій, вступу в НАТО, ЄС Україні доведеться вдосконалюватися. Зокрема, це стосується верховенства права і судової системи”, – вважає Квін.

Зі свого боку посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс звернула увагу на те, що виконавча і законодавча влада в Україні досі не були узгоджені належним чином щодо судової реформи.

“Саме ця точна узгодженість прийняття законодавства, дуже чітке керівництво, яке йшло зверху, є сигналом для нас та інших країн-союзників, що саме зараз той момент”, – пояснила Сіммонс.

Британський посол зазначила, що за два роки, які вона перебуває в Україні, для всіх з ким вона розмовляла, мала політичні або торговельні справи, відсутність судової реформи було великою перешкодою.

“Тому судова реформа є головною, найважливішою з усіх реформ, які необхідно провести для того, щоб Україна зміцнилася, щоб Україна могла вести торгівлю з іншими країнами, щоб Україна реалізувала свої євроатлантичні прагнення”, – наголосила Сіммонс.