$39.78 €42.38
menu closed
menu open
weather +5 Київ

Кулеба про рішення суду щодо скіфського золота: Ми повернемо собі не просто музейні експонати, а частину нашого національного коду

Кулеба про рішення суду щодо скіфського золота: Ми повернемо собі не просто музейні експонати, а частину нашого національного коду Кулеба: Ми перемогли і досягли справедливості
Фото: EPA
Рішення Апеляційного суду в Амстердамі, який ухвалив повернути скіфське золото Україні, є правильним, оскільки повертає в Україну частину її національного коду. Про це 26 жовтня заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Скіфське золото повернеться додому. В Україну. Це велика перемога. Ми повернемо собі не просто музейні експонати, а частину нашого національного коду, реліквії, які свідчать про тисячі років нашої історії", – сказав Кулеба.

Він зазначив, що дипломатична команда МЗС України разом із представниками Мін'юсту та Мінкульту кілька років "уперто працювала" над поверненням скіфського золота в Україну.

"Ми перемогли і досягли справедливості... Сьогоднішнє рішення доводить, що довга і наполеглива командна робота досягає великих результатів. Я впевнений, що так само, як ми повернули сьогодні скіфське золото, ми повернемо наших людей і наші тимчасово окуповані території", – додав глава МЗС.

Контекст

На початку 2014 року в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі відбулася виставка "Крим: золото та таємниці Чорного моря". Експонати для неї надали київський та кримський музеї.

Після анексії Криму 2014 року свої права на експонати колекції скіфського золота заявили і Київ, і підконтрольна Москві "влада" Криму.

У вересні 2014 року в Україну повернули 19 експонатів виставки – ту частину колекції, яку до експозиції зберігали в Музеї історичних коштовностей у Києві, решта 565 предметів залишилася в Нідерландах. Їх амстердамський музей вирішив не передавати Україні до рішення суду чи угоди між сторонами.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення повернути Україні скіфське золото та зобов'язав українську сторону виплатити Музею Алларда Пірсона за зберігання артефактів €111 тис.

Представники кримських музеїв заявили, що "розчаровані та шоковані" результатом справи, і оскаржили рішення.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію скіфського золота. Отже, суд повністю відхилив апеляційну скаргу окупаційної влади Криму, яка заявляла права на колекцію артефактів.