США, Австралія і Британія підписали ключову угоду в рамках альянсу AUKUS для протидії Китаю

США, Австралія і Британія підписали ключову угоду в рамках альянсу AUKUS для протидії Китаю

Тепер три країни можуть обмінюватися військовими даними

США, Австралія і Британія підписали ключову угоду в рамках альянсу AUKUS для протидії Китаю
фото Радіо Свобода

Австралія з понеділка офіційно розпочала реалізацію програми оснащення свого військово-морського флоту атомними підводними човнами в рамках нового оборонного альянсу з Великобританією та США, передає Голос Америки.

Міністр оборони Пітер Даттон приєднався до американських та британських дипломатів у підписанні угоди, яка дозволяє обмін конфіденційною «військово-морською інформацією про ядерні силові установки» між їхніми країнами.

Це перша публічно підписана угода у сфері обміну оборонними технологіями з того часу, як у вересні три країни оголосили про створення оборонного альянсу AUKUS для протидії Китаю в Тихоокеанському регіоні.

Після підписання угоди Австралія продовжить вивчення процесу придбання підводних човнів, яке має зайняти загалом 1,5 роки.

Поки що невідомо, хто саме вироблятиме атомні підводні човни для Австралії – США чи Великобританія.

Президент США Джо Байден видав меморандум про схвалення угоди, заявивши, що ця угода покращить «позицію взаємного захисту трьох країн».

Згідно з угодою, підписаною в рамках AUKUS, Австралія отримає вісім сучасних підводних човнів з ядерними двигунами, які оснащені при цьому звичайним озброєнням і здатні виконувати далекі та секретні місії. Договір також передбачає спільне використання кібертехнологій, штучного інтелекту, квантових та багатьох інших технологічних можливостей.

Підписання угоди розчарувало Китай, який назвав угоду «вкрай безвідповідальною» і такою, що загрожує стабільності в регіоні. Крім того, постраждали інтереси Франції, яка несподівано втратила раніше підписаний з Австралією контракт про будівництво дизельних підводних човнів, вартість якого оцінювалася в $65 млрд.

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон не вибачався перед Парижем за розрив контракту у зв'язку зі створенням альянсу, наполягаючи на тому, що нова угода відповідає національним інтересам країни.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло