Сьогодні, 8 грудня, у світі відзначають День мандрівника в часі, а християни згадують подвиги святих мучеників Петра і Климента.

8 грудня - 342-й день року, до кінця року залишилося 23 дні. Сонце сьогодні встало о 07:45, опиниться в зеніті об 11:50, а сяде о 15:54. Загальна тривалість світлового дня – 8 годин і 8 хвилин. Місяць зростає.

Чиї іменини?

Християни відзначають іменини священномучеників Петра Олександрійського та Климента Римського, а також Кузьми, Клавдії, Павла, Катерини.

Зокрема, Климент-римлянин став святим через своє мучеництво за віру. В дитинстві він залишився без родини, у 24 роки навернувся до християнства і в паломництві на Схід познайомився із апостолом Петром, який провів над ним обряд хрещення та зробив своїм учнем.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Пізніше Климент став очільником Римської церкви і її четвертим єпископом. Однак почалося гоніння християн, і він опинився на каторжних роботах у Херсонесі, де продовжив навертати каторжників у свою віру. Про це дізнався імператор Траян, який наказав зупинити святого – його прив’язали до якоря і втопили в морі.

Проте завдяки молитвам море відступилося і повернуло тіло Климента. Відтоді море раз на рік на один день відступало, і всі охочі могли вклонитися тілу святого, а немічні біля нього зцілювалися.

Молитва, фото facebook православна церква України
Молитва, фото facebook православна церква України

Чий День народження?

  • 65 до н. е. народився Горацій - давньоримський поет.
  • 1542 народилася Марія Стюарт, королева Шотландії.
  • 1861 - Жорж Мельєс, - французький винахідник, один із засновників кінематографу.
  • 1876 народилася Марія Крушельницька - українська актриса і письменниця.
  • 1919 народилася Катерина Ющенко - автор першої у світі мови програмування високого рівня, науковець-кібернетик, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент АН УРСР.

Традиції в цей день:

Жінкам цього дня належало пряти, шити, вишивати та майструвати. Матері моляться до Климента, щоб їхні діти пережили прийдешню зиму.

Вважалося за краще в цей день залишатися вдома, щоб голодні вовки не нападали на людей і худобу.

Взимку говорили про те, що прокидаються Тріскуни – невидимі духи, які стукають по землі та гілках й бігають у полі, здіймаючи холодний вітер. Людям вони насилають хвороби.

Прогноз погоди, скріншот: Youtube
Прогноз погоди, скріншот: Youtube

Прикмети на Климента:

  • Щоб почати день вдало, вставати з ліжка треба на обидві ноги, а перший крок робити лівою ногою. Взуватися варто з правої ноги – тоді й дороги будуть легкими.
  • Перед сніданком не радять співати і веселитися – бо до вечора будете плакати.
  • Не снідають рибою – щоб не було біди.
  • Розбили чашку зранку – чекайте важкого дня.
  • Погана прикмета – позичати вранці та ввечері гроші, бо повертати їх доведеться силою.

Народні прикмети на погоду:

Сніжний день – до дощового літа.

Півні кукурікають зарано – йде потепління.

Нагадаємо, що День Святої Катерини 7 грудня: що обов'язково потрібно зробити жінкам, аби вдало вийти заміж.

Раніше повідомлялося, что чекає киян на Софійській площі під час святкування Нового року 2022

Також, злужити і захищати: потужні історії легендарних бійців до Дня ЗСУ