07:49 08.12.2021

У Бундестагу відбудуться вибори нового канцлера Німеччини

2 хв читати
У Бундестагу відбудуться вибори нового канцлера Німеччини

Німецький парламент у середу, 8 грудня, збереться на вибори наступника канцлера Ангели Меркель - як очікується, ним стане соціал-демократ Олаф Шольц.

Засідання розпочнеться о 9.00 та триватиме 90 хвилин. Згідно зі статтею 63 конституції ФРН, канцлер за підсумками парламентських виборів обирає парламент - бундестаг - і пропонує на затвердження президентові Німеччини. Обраним буде той, хто набере більшість голосів депутатів – 369. Така більшість у Шольця є, оскільки він заручився підтримкою не лише власної Соціал-демократичної партії Німеччини СДПН, а й "Зелених", а також Вільної демократичної партії Німеччини – саме ці три політичні сили становитимуть нову урядову коаліцію. За підсумками виборів приблизно о 13:30 спікер бундестагу оголосить імена нових міністрів - попередньо вони вже відомі.

Ангела Меркель, яка поки що виконує обов'язки канцлера, йде з посади з власної ініціативи - після 16 років при владі вона не стала висувати свою кандидатуру на виборах у черговий раз. Меркель майже вдалося перебити рекорд "вічного" німецького канцлера Гельмута Коля - він керував країною з 1982 до 1998 року загалом 5 тис. 870 днів. Меркель не вистачило зовсім небагато - якби 19 грудня вона ще залишалася б при владі, то її час перебування у канцлерському кріслі становив би 5 тис. 871 день.

Олаф Шольц стане дев'ятим канцлером Німеччини. Політик народився 1958 року в Оснабрюку, в юності він вивчав юриспруденцію, проходив альтернативну військову службу та працював адвокатом. Шольц двічі був депутатом бундестагу – з 1998 до 2001 року та з 2002 до 2011 року. З 2007 до 2009 року він обіймав посаду міністра праці в уряді ФРН, з 2011 до 2018 року був бургомістром міста Гамбург. З березня 2018 року Шольц керує міністерством фінансів Німеччини та одночасно є віце-канцлером ФРН.

На передвиборних теледебатах Шольца критикували насамперед за відсутність харизми і казали, що він нудний, при цьому згідно з результатами соцопитувань, Шольц вигравав і голоси глядачів, які дивилися дебати, та власне виборців.

Коаліційну угоду представники трьох партій підписали напередодні, а напередодні відбулася перша прес-конференція учасників нового уряду. Зовнішньополітичні погляди нових міністрів і нового канцлера поки що не відомі, але перед виборами Шольц заявляв, що стосовно Росії Німеччини потрібна Нова східна політика - це термін, введений соціал-демократами, канцлером Віллі Брандтом та міністром Егоном Баром. У серпневому інтерв'ю Deutsche Welle Шольц говорив, що діалог із Росією вівся завжди і цілі загальної безпеки мають на увазі контакт та обмін думками. На думку Шольца, у рамках так званої нової східної політики Росії слід визнати "верховенство закону, а не того, хто сильніший".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА