НБУ розширює умови для валютних операцій

НБУ розширює умови для валютних операцій

Зокрема Нацбанк дозволив здійснювати розрахунки в іноземній валюті з інвестиційними фірмами

НБУ розширює умови для валютних операцій
Фото: УНІАН

Що сталося. Національний банк (НБУ) розширює можливості проведення операцій на платіжному та фінансових ринках з 15 січня.

Джерело. Про повідомляє пресслужба регулятора.

Що це означає. Зокрема, з 15 січня Нацбанк дозволив здійснювати розрахунки в іноземній валюті на вторинному ринку облігацій внутрішніх держпозик (ОВДП) з небанківськими установами – інвестиційними фірмами. Раніше такі операції можна було здійснювати лише з банками.

Зазначається, що відповідний крок дозволить забезпечити рівні умови для учасників вторинного ринку ОВДП, посилити конкуренцію між ними, розширити можливості для роздрібних інвесторів та сприятиме підвищенню ліквідності ринку державних цінних паперів.

Також банки зможуть зараховувати отримувачам – фізичним особам в Україні перекази, що надійшли з-за кордону в іноземній валюті з використанням кореспондентських рахунків банків. На сьогоднішній день такі умови діяли лише для транскордонних переказів через міжнародні платіжні системи.

Крім того, банки матимуть можливість не зараховувати на поточні рахунки громадян іноземну валюту, придбану ними на зазначені цілі, а одразу здійснювати подальше переведення цієї валюти з транзитного рахунку банку. У НБУ зазначили, що така норма спростить процедуру переведення незначних сум за кордон для оплати продукції, робіт та послуг для власного споживання.

Бекграунд. Раніше повідомлялося, що міжнародні резерви України станом на 1 грудня становили $30,55 млрд. Передусім зростання відбулося завдяки надходженню другого траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand-by.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло