В Росії на вимогу США ліквідували хакерське угрупування, яке атакувало американські компанії

В Росії на вимогу США ліквідували хакерське угрупування, яке атакувало американські компанії

Члени REvil займалися вимаганням грошей за допомогою шкідливого ПЗ

В Росії на вимогу США ліквідували хакерське угрупування, яке атакувало американські компанії
фото Shutterstock

Російська ФСБ оголосила про ліквідацію хакерської групи REvil, відомої кібератаками на американські компанії. В ході операції затримали 14 людей.

У членів хакерського угруповання вилучили 426 млн рублів, $600 000, 500 000  євро, 20 преміум-автомобілів, куплених на вкрадені гроші, та техніку. Затриманим висунуто звинувачення за ч. 2 ст. 187 КК РФ («Неправомірний оборот коштів платежів»). Їм загрожує до семи років ув'язнення, повідомляє TJournal.

У відомстві зазначають, що підставою для затримання стало «звернення компетентних органів США, які повідомили про лідера злочинної спільноти та його причетність до зламів зарубіжних високотехнологічних компаній шляхом впровадження шкідливого програмного забезпечення, шифрування інформації та вимагання коштів за її дешифрування».

У відомстві також зазначили, що представників компетентних органів США поінформовано про результати проведеної операції.

При цьому джерело розповіло «Інтерфаксу», що Росія не видаватиме США тих учасників хакерської групи REvil, які мають російське громадянство.

Хакерське угруповання REvil відоме гучними зломами приватних компаній та державних організацій з подальшим вимаганням грошей. Наприклад, у квітні REvil атакувала тайванського підрядника Apple і вимагала $50 млн за викрадені креслення, у травні її жертвою став найбільший у світі постачальник м'яса JBS, а на початку липня хакери зламали до 1500 підприємств у десятках країн через Kaseya.

Наприкінці жовтня 2021 спецслужби США зламали сервери російськомовних хакерів REvil. Після цього президент США Джо Байден у розмові з Путіним попросив від російської сторони вжити заходів боротьби з хакерами-вимагачами. У листопаді США ввели санкції проти росіянина Поляніна та українця Васінського, яких вважають причетними до хакерського угруповання REvil.

Більше про те, як забезпечити захист даних – у матеріалі Mind «Чому нікому не довіряти – це єдиний спосіб боротьби з кіберзлочинцями».

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло