В Британії на компанію Цукерберга Meta подали колективний позов на $3 млрд

В Британії на компанію Цукерберга Meta подали колективний позов на $3 млрд

У позові стверджується, що Facebook збирала дані про користувачів без їх відома

В Британії на компанію Цукерберга Meta подали колективний позов на $3 млрд
фото Shutterstock

13 січня до Апеляційного суду Великобританії з питань конкуренції (Competition Appeal Tribunal, CAT) було подано колективний позов проти Meta (колишня назва – Facebook) зі звинуваченням у порушенні закону про конкуренцію на підставі того, що компанія протягом кількох років зловживала своїм домінуючим становищем у соцмережах, пише 3DNews з посиланням на techcrunch.com.

В якості компенсації збитків, завданих користувачам Meta у Великобританії, від соцмережі вимагали виплатити 2,3 млрд фунта стерлінгів ($3,1 млрд).

Позов подано з ініціативи експерта з міжнародного конкурентного права доктора Лізи Ловдал Гормсен, яка надала в парламент Великобританії матеріали про домінування Facebook на ринку. Гормсен є автором академічної юридичної праці з цієї теми.

Гормсен вважає, що Meta встановила «несправедливу ціну» для користувачів соцмережі у Британії. І вона вважає, що американська компанія має виплатити своїм 44 млн британським користувачам компенсацію за використання їх даних у період із 2015 по 2019 рр. соціальною платформою, яка надала їм за це, по суті, «можливість публікувати фотографії немовлят та кошенят своїм друзям та сім'ям».

У позові стверджується, що протягом цього часу Facebook збирала дані як на власній платформі, так і за її межами, застосовуючи такі механізми, як Facebook Pixel, рекламний інструмент, який може використовуватися сторонніми веб-сайтами для відстеження того, як користувачі діють на їхньому сайті.

Юридична компанія Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, яка представляє інтереси доктора Ловдал Гормсен, надіслала Meta листа з повідомленням про позов.

Коментуючи подачу позову, представник Meta заявив: «Люди отримують доступ до нашого сервісу безкоштовно. Вони обирають наші послуги, тому що ми приносимо їм користь, і вони мають реальний контроль над тим, якою інформацією вони діляться на платформах Meta і з ким».

Як повідомлялося, в зв’язку з останніми скандалами компанія Цукерберга Meta обвалилася в рейтингу найкращих роботодавців США.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло