$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+11° Київ +12° Варшава +10° Вашингтон

Фото: вночі у Борисполі приземлився літак США із військовою допомогою

Ольга Коваль 22 Січня 2022 07:10
Фото: вночі у Борисполі приземлився літак США із військовою допомогою

Перша партія оборонної допомоги із США прибула в Україну в ніч на 22 січня. На борту літака, що приземлився в аеропорту «Бориспіль», 90 тонн летальної зброї та інших боєприпасів.

Як повідомляє посольство США в Україні, сьогодні до аеропорту «Бориспіль» прибула перша партія цієї допомоги. Вона включає 90 тонн летальної зброї, зокрема, боєприпаси для захисників України.

«Ця допомога, що включає близько 200 тис. фунтів (90 тонн, - ред.) летальної зброї, у тому числі боєприпаси для захисників України на лінії фронту, демонструє жорстку відданість Сполучених Штатів суверенному праву України на самооборону», - йдеться у повідомленні посольства.

[gallery link="none" size="full" ids="467517,467516,467515"]

У посольстві також зазначили, що минулого року США надали Україні допомогу в галузі безпеки на суму понад 650 млн. доларів. Починаючи з 2014 року США виділили Україні з цією метою допомогу у розмірі 2,7 млрд.

«Сполучені Штати продовжуватимуть надавати таку допомогу для підтримки Збройних сил України, підтримуючи їх у захисті суверенітету та територіальної цілісності України від російської агресії», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Британія цього тижня відправила до України 2 тисячі одиниць протитанкової зброї та близько 30 елітних військовослужбовців, які навчатимуть українських військових.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес повідомив, що в Україну відправили перші партії британсько-шведських протитанкових гранатометів NLAW. Це зброя п’ятого покоління для бою за умов міста.

На тлі загрози військового вторгнення РФ, оборонну допомогу Україні готова надати Чехія. Також про такий намір заявила влада Нідерландів, але для цього країні потрібен запит НАТО.

Водночас, Німеччина відмовилася постачати зброю Україні. Міністр закордонних справ Анналена Бербок вважає, що постачання озброєння не сприятиме деескалації конфлікту з РФ, а ситуацію слід врегулювати виключно дипломатичним шляхом.

У відповідь на агресивні дії Росії, Латвія, Литва й Естонія вирішили надати Україні протиповітряні та протитанкові ракети.