09:14, 22 Січня 2022

На Волині бракує педагогічних кадрів

У Луцькому педагогічному коледжі відбулося засідання наглядової ради. Участь у її роботі, як член цього спостережного органу, взяв перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук.

Про це повідомляють на сторінці Волинської облради у «Фейсбук».

Керівник педколеджу Петро Бойчук найперше подякував членам наглядової ради за відчутну підтримку та допомогу навчальному закладу. Він також представив колегіальному органу предметний звіт про розвиток матеріальної бази, фінансово-господарську та освітньо-наукову діяльність коледжу. Особливо детально очільник проаналізував організацію навчального процесу та потенціал викладацького складу, адже це безпосередньо впливає на рівень підготовки спеціалістів.

Петро Бойчук, зокрема, зазначив, що за минулий рік заклад здійснив прорив у науковій роботі: чимало викладачів здобули наукові ступені та звання, багато працюють над кандидатськими роботами. Окрім того, вперше в Україні серед закладів такого освітнього рівня Луцький педколедж заснував і видає науково-фаховий журнал «Академічні студії», також упродовж року більше 600 студентів опублікували свої наукові роботи. Він зазначив, що 30 % навчального процесу відводять практиці студентів. Попри те, що коледж уповні виконує регіональне замовлення, а 80 % випускників працевлаштовуються (решта продовжують навчання), в області відчутна тенденція нестачі педагогічних кадрів.

«Не минає дня, щоб до мене не зверталися голови громад з проханням про підготовку вчителів тих чи інших спеціальностей»,  – констатує Петро Бойчук.

Перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук з попереднього досвіду роботи на посаді директора школи підтвердив високий рівень підготовки коледжем педагогічних кадрів. Він рекомендує тісніше співпрацювати з голова громад, зокрема, пропонувати їм коштом місцевих бюджетів оплатити навчання у магістратурі за такими дефіцитними спеціальностями як фізика, хімія, математика, і, таким чином, залучити вчителів у свої громади. Голова наглядової ради, народна депутатка Ірина Констанкевич радить запровадити підготовку спеціалістів для інклюзивного навчання, на які теж сьогодні в освітньому середовищі є великий попит. А заступниця керівника управління освіти і науки ОДА Тетяна Соломіна вважає за доцільне інтегрувати спеціальності дошкілля та початкової школи і готувати універсального фахівця, що надзвичайно актуально для сільської місцевості.

У цьому контексті присутні обговорили критичну ситуацію в області із кадровим забезпеченням дошкільної освіти. Через мізерну оплату праці тут велика плинність кадрів. Ірина Констанкевич зазначила, що вона підготувала законопроект про збільшення оплати праці працівникам дошкілля, але його не погодили асоціації, які відстоюють інтереси місцевого самоврядування, бо саме громади, а не держава, фінансують утримання дитячих садків. Юрій Поліщук зауважив, що справа не у відсутності бажання, а у фінансовій неспроможності громад, особливо сільських. Тож, на його думку, аби проблема не завела  у глухий кут, держава повинна запровадити субвенцію на утримання дошкілля.

Окреслюючи перспективу розвитку навчального закладу, керівник коледжу перелічив заплановані  заходи зі зміцнення матеріальної бази: оновлення спортивної та актової зал, облаштування рекреаційної зони для студентів, капітальний ремонт покрівлі одного з навчальних корпусів. Про допомогу у фінансуванні останнього об’єкту Петро Бойчук клопочеться перед обласною радою.

Коледж також подав заявку на участь у новій державній цільовій програмі реконструкції студентських гуртожитків. З проханням посприяти в отриманні державного фінансування керівник завернувся до народної депутатки Ірини Констанкевич. Вона зауважила, що перешкодою в отриманні державних капітальних асигнувань є невтішна демографічна ситуація в області.

«Держава, на жаль, не хоче інвестувати значні кошти в регіони з від’ємним приростом населення»,  – стверджує парламентарка.

Тому вона рекомендувала спільно з управлінням освіти підготувати детальний аналіз ситуації та  перспективний план кадрового забезпечення галузі освіти як основу для аргументів на користь спрямування державних капіталовкладень в розвиток матеріальної бази педагогічного коледжу. Від себе ж Ірина Констанкевич гарантувала співфінансування в обсязі 1 мільйона гривень на капітальний ремонт покрівлі за рахунок інфраструктурної субвенції.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: