Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

ЗМІ: Німеччина не дозволила Естонії експортувати в Україну зброю німецького походження

Німеччина перешкоджає Естонії надати військову підтримку Україні, відмовляючись видати дозвіл на експорт зброї німецького походження.

Про це із посиланням на естонських і німецьких чиновників пише The Wall Street Journal.

За даними видання, Берлін відмовляється дозволити Естонії відправити німецьке озброєння в Україну через свою політику щодо експорту зброї до регіонів, де тривають збройні конфлікти.

« Принцип, що регулює експорт озброєнь, завжди однаковий — незалежно від того, надходить воно безпосередньо з Німеччини чи з третіх країн — і на даному етапі не було видано жодного дозволу », — сказав виданню представник німецького уряду.

В уряді Естонії все ще намагаються переконати Німеччину змінити свою думку та сподіваються отримати схвалення, сказав радник міністра оборони Естонії Крісто Енн Вага.

Німеччина є одним із найбільших у світі експортерів зброї. Однак німецькі чиновники заявляють, що про експорт зброї в Україну не може бути й мови через нинішню напруженість у регіоні та через « роль Німеччини у Другій світовій війні ». Так, нова міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок пояснювала, що рішення німецького уряду щодо зброї « має історичний вимір ».

Раніше ЗМІ вже заявляли, нібито Німеччина закрила авіапростір для британського постачання зброї в Україну. Втім, у пізніше у Міноборони Великої Британії спростували цю заяву, хоча не пояснили, чому британські військові літаки доставили протитанкове озброєння Києву, облетівши найкоротший шлях через територію Німеччини.

Постачання озброєння Україні

Попри рішення Німеччини низка її партнерів по НАТО активно підтримують Україну на тлі ймовірного нового вторгнення Росії в Україну. Наприкінці 2021 року глави Міністерств оборони Балтійських країн висловили одностайну думку щодо необхідності підтримувати Україну постачанням озброєння.

Зокрема, у грудні міністр нацоборони Литви  заявив, що його країна готова всіма способами підтримувати Україну на тлі ймовірного нового вторгнення Росії — навіть передати Україні летальну зброю. Про такі ж наміри  заявили  у Латвії.

А Державний департамент США дозволив Литві, Латвії та Естонії відправляти ракети та іншу зброю американського виробництва в Україну.

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі 18 січня 2022 року також заявила, що уряд країни  розгляне питання щодо надання Україні озброєння. Про готовність допомогти заявила і Чехія, а Велика Британія вже передала партію  оборонного протитанкового озброєння.