$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +13 Київ

"Гроші сп...жені". "Схеми" опублікували аудіозапис розмови чиновників про корупцію на об'єкті у Чорнобилі

"Гроші сп...жені". "Схеми" опублікували аудіозапис розмови чиновників про корупцію на об'єкті у Чорнобилі Будівництво централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива в Чорнобилі розпочали 2017 року
Скріншот: Радіо Свобода / YouTube
Журналісти програми "Схеми" (проєкт "UA:Перший" та "Радіо Свобода") отримали в розпорядження аудіозапис наради у кабінеті керівника підрозділу державної компанії "Енергоатом", учасники якої обговорюють, як приховати факти зникнення частини коштів, виділених на будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС. Результати розслідування опублікували 20 січня на сайті "Радіо Свобода".

За даними "Схем", керівництво "Енергоатому" у грудні 2020 року публічно заявляло про "майже 100-відсоткову готовність об'єкта", але водночас для завершення будівництва уклало непублічну угоду на 422 млн грн з новим приватним підрядником – фірмою "КБР", яку залучили незаконно, без проведення належного тендера.

"Схеми" з'ясували, що протягом 2021 року "Енергоатом" непублічно перерахував цій приватній компанії вже понад 1 млрд грн на завершення будівництва сховища, якого досі не ввели в експлуатацію.

Повідомляють, що 28 грудня 2020 року в кабінеті Миколи Божка, керівника "Атомпроектінжинірингу" – підрозділу "Енергоатому", який є замовником будівництва від держави, – відбулася розмова у присутності приватних підрядників та субпідрядників, які до цього привласнювали державні кошти на будівництво сховища.

"Ви ж розумієте, що гроші пішли, продані, сп...жені і таке інше. Потрібно знаходити інші джерела фінансування, і до того ж їх треба якось узаконити. Як? Ми ще не дуже розуміємо", – каже голос, схожий на голос Миколи Божка.

На аудіозаписі чиновник радиться з присутніми, як приховати корупцію.

"У мене є діри, які простіше залатати з того боку, ніж з цього. Тому що діри бувають різні. Тому слухайте уважно, припиніть панікувати. Ми сильно напружуватимемося для того, щоб максимально вас витягнути, тому що витягнувши вас, ми витягнемо себе. Нам вашої крові не потрібно", – каже він.

У розмові згадують закупівлю одного з головних елементів сховища – системи контролю радіації.

"Вам за систему радіаційного контролю додатково заплатили 22. Правильно я розумію? Мені треба було вас виручати і себе виручати, і тому ми там пішли на реальні порушення. Ми заплатили вам гроші нецільові. До першої перевірки", – каже голос, схожий на голос Божка.

За даними журналістів "Схем", у грудні 2020 року субпідрядник будівництва "Укренергомонтаж" отримав додаткові 22 млн грн на системи радіаційного контролю від нового генпідрядника – фірми "КБР", хоча, як зазначають, "Енергоатом", за документами, раніше вже закуповував цю систему – через колишнього підрядника будівництва "Укрбудмонтаж".

Відео: Радіо Свобода / YouTube

Контекст

Будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива передбачено законом України від 9 лютого 2012 року "Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проєктування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій".

У квітні 2017 року міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак повідомляв, що сховище спорудять у Чорнобильській зоні. За його словами, Україна щороку платить РФ приблизно $200 млн за зберігання відпрацьованого ядерного палива.

У червні 2017 року уряд України затвердив проєкт будівництва сховища.

У листопаді 2017 року "Енергоатом" розпочав будівництво.

7 вересня 2020 року держпідприємство "Чорнобильська АЕС" дістало дозвіл на введення в експлуатацію нового сховища відпрацьованого ядерного палива.

2021 року Україна офіційно заявила, що перестала вивозити відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС в Росію.

Планують, що паливо звозитимуть на централізоване сховище залізницею з трьох українських АЕС – Рівненської, Хмельницької та Южноукраїнської, повідомляють «Схеми». У четвертої, Запорізької є власне сховище. Зараз, поки централізованого сховища не добудовано, ядерні збірки зберігають у басейнах витримування на українських АЕС.