Румунія й Болгарія жорстко відповіли на вимогу Росії вивести сили НАТО

Румунія й Болгарія жорстко відповіли на вимогу Росії вивести сили НАТО

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Румунії назвало заяву російського МЗС про виведення сил НАТО з країн, які вступили до Альянсу після 1997 року, серед яких Румунія й Болгарія, недоречною та необґрунтованою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Romania-Journal.

«Цей запит (від РФ про виведення сил НАТО з країни – ред.) вже було однозначно відхилено як неприйнятний Північноатлантичним альянсом як публічно, так і в діалозі НАТО з Росією та США-РФ відповідно. Такий запит є неприпустимим і не може бути обговорений, враховуючи, що позиція стримування та оборони безпосередньо пов’язана з механізмом колективної оборони НАТО і є невід’ємною частиною, на яку не може мати вето жодна третя країна», - йдеться у заяві МЗС Румунії.

У МЗС додали, що НАТО рішуче продовжуватиме свою політику зміцнення безпеки та колективної оборони, в тому числі через присутність військ Альянсу на території країн-союзників на сході Європи.

The Sofia Globe зазначає, що за словами прем’єр-міністра Болгарії Кирила Петкова, країна сама вирішуватиме, як організовувати оборону Болгарії у координації зі своїми союзниками по НАТО.

«Вашингтонський договір не передбачає другої категорії держав-членів (Альянсу – ред.), щодо яких колективна оборона застосовуватиметься вибірково або обмежено», - додав він.

Читайте також: Поведінка РФ свідчить про те, що вона продовжує говорити іншою мовою - Бербок

Як повідомляв Укрінформ, МЗС Росії окремо нагадало, що у пропозиціях Москви щодо «гарантій безпеки», висунутих у грудні минулого року, передбачається виведення сил НАТО з країн, які вступили до Альянсу після 1997 року. Як приклад були названі Румунія та Болгарія.

Румунія та Болгарія вступили до НАТО у 2004 році. Того ж року до Альянсу вступили Латвія, Литва, Естонія, Словаччина, Словенія. Раніше, але після 1997 року, до НАТО вступили Угорщина, Польща, Чехія (1999). 2009-го – Албанія та Хорватія, 2017-го – Чорногорія, 2020-го – Північна Македонія.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-