Росія вимагає вивести сили НАТО із «нових» країн Альянсу

Росія вимагає вивести сили НАТО із «нових» країн Альянсу

Укрінформ
МЗС Росії окремо нагадує, що у пропозиціях Москви щодо «гарантій безпеки», висунутих торік у грудні, передбачається виведення сил НАТО з країн, які вступили в Альянс після 1997 року. Як приклад названі Румунія та Болгарія.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у відповідях МЗС РФ на запитання ЗМІ, опубліковані на сайті відомства.

«Один з опорних елементів наших ініціатив свідомо сформульований гранично чітко і не допускає жодних двояких тлумачень. Йдеться про виведення іноземних сил, техніки та озброєнь та інші кроки з метою повернення до конфігурації станом на 1997 рік на території країн, які не були членами НАТО на зазначену дату. До таких належать і Болгарія, і Румунія», – йдеться у "відповідях".

МЗС Румунії вже відкинуло вимогу Росії про виведення військ НАТО, назвавши її «недоречними та безпідставними».

Румунія та Болгарія вступили у НАТО 2004 року. Того ж року у Альянс вступили Латвія, Литва, Естонія, Словаччина, Словенія. Раніше, але після 1997 року у НАТО вступили Угорщина, Польща, Чехія (1999). 2009-го – Албанія та Хорватія, 2017-го – Чорногорія, 2020-го – Північна Македонія.

Заява МЗС Росії зроблена на тлі низки переговорів між РФ і США, РФ і НАТО щодо вимог про «гарантії безпеки», висунуті Росією у грудні в ультимативній формі.

9 січня, напередодні переговорів США-Росія у Женеві (10 січня), глава російської делегації, заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков сказав, що НАТО треба "збирати манатки" та вирушати на рубежі 1997 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-