Німеччина наразі не збирається передавати Україні зброю, навіть попри очевидну загрозу російської агресії. Водночас Берлін не буде критикувати інші країни за готовність постачати зброю нашій країні.

Такий тезис висловила міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт за декілька днів після того, як Велика Британія почала постачати Україні озброєння.

Інтерв’ю опублікувало німецьке видання «Welt am Sonntag».

За словами міністра, Німеччина виключає можливість поставки зброї до України, навіть враховуючи серйозну загрозу з боку Росії і нарощення військ не тільки зі східного кордону, але і з боку Білорусі.

«Ми повинні зробити все для деескалації. Наразі поставки зброї в цьому відношенні не будуть корисними, про це є домовленість в уряді Німеччини», – додала Ламбрехт.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вже коментувала відмову країни постачати військову допомогу Україні. Бербок переконана, що поставки зброї можуть перевернути військовий баланс.

Більш того, Канцлер Німеччини Олаф Шольц також підтримує думку, що Берлін не постачатиме летальну зброю в зони конфлікту.

Наголосимо, що Німеччина також відмовляється видавати Естонії дозвіл на експорт німецької зброї до України. Як повідомляється, проблема пов’язана з експортом гаубиці Д-30, що стріляє 122 мм снарядами приблизно на 20 кілометрів.

Берлін відмовляється дозволити третій країні відправляти артилерію в Україну, оскільки, за словами посадовців, це озброєння було зроблено у Німеччині.

Представник естонського уряду, у свою чергу, сказав, що його уряд все ще намагається переконати Німеччину передумати.