Про що говорили Байден і Зеленський. Версія Києва та Вашингтона

Russian tanks near the border with Ukraine

Автор фото, Reuters

Після чергової телефонної розмови між президентами США та України - третьої за останні два місяці та другої від початку року - вони "обмінялися" повідомленнями про зміст цих переговорів у дописах в соцмережах.

"Поговорив з українським президентом Зеленським, аби обговорити наші скоординовані дипломатичні зусилля, та вчергове запевнити у нашій підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, - написав Байден. - Наша відповідь - як і наших союзників, і партнерів - буде рішучою, якщо Росія вторгнеться в Україну".

допис президента Байдена

Автор фото, Joe Biden

"Мав довгу телефонну розмову з Джо Байденом. Обговорили поточні дипломатичні зусилля з деескалації та узгодили спільні дії на майбутнє. Подякував президентові за військову допомогу, що триває. Обговорили також можливості щодо фінансової підтримки України", - написав Володимир Зеленський у твітері.

Пропустити Twitter допис, 1
Дозволити контент Twitter?

Ця стаття містить контент, наданий Twitter. Ми питаємо про ваш дозвіл перед завантаженням, тому що сайт може використовувати файли cookie та інші технології. Ви можете ознайомитися з політикою щодо файлів cookie Twitter i політикою конфіденційності, перш ніж надати дозвіл. Щоб переглянути цей контент, виберіть "Прийняти та продовжити".

Кінець Twitter допису, 1

Тим часом у Росії заявили, що бачать "небагато підґрунтя для оптимізму" після того, як США відкинули головні вимоги Росії, серед яких - не підтримувати членство України в НАТО.

Десятки тисяч російських вояків і надалі перебувають на кордонах з Україною. Проте Росія заперечує, що збирається нападати.

Після розмови президентів деякі ЗМІ із посиланням на джерела повідомили, що сторони мають розбіжності щодо того, наскільки близькою є загроза російського нападу.

Проте речник українського президента Сергій Никифоров закликав уважно ставитися до джерел інформації і покладатися лише на офіційну позицію, оприлюднену сторонами.

"Коректна інформація міститься лише в офіційних релізах від української та американської сторін. Все решта - домисли", - написав він у телеграмі.

У повідомленні Офісу президента йдеться, що під час розмови "Зеленський привітав коментар президента Сполучених Штатів щодо важливості збереження дипломатичної присутності США в Україні та запевнив у подальшій стабільній роботі американського посольства в Києві".

Раніше США (ще кілька західних країн) порадили родинам працівників посольства виїхати з України через можливу загрозу вторгнення. У Києві такі рекомендації назвали передчасними.

Радбез ООН скликає засідання

Після розмови двох президентів також стало відомо, що Сполучені Штати скликають засідання Ради безпеки ООН через "загрозливу поведінку Росії" та "нарощування російських військ на кордонах України та в Білорусі".

Як заявила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, "члени Ради безпеки повинні вивчити факти і розглянути те, що поставлено на карту для України, Росії, Європи, а також щодо основних зобов'язань і принципів міжнародного порядку у разі подальшого вторгнення Росії в Україну".

Засідання запланували на понеділок, 31 січня.

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!