Білий дім опублікував версію розмови Байдена із Зеленським

Білий дім опублікував версію розмови Байдена із Зеленським

Білий дім опублікував прес-реліз про розмову президента США Джо Байдена та глави України Володимира Зеленського, яка відбулася 27 січня.

У повідомленні йдеться, що сторони обговорили російське вторгнення та інші теми.

Байден знову підтвердив готовність США разом із союзниками та партнерами «рішуче відреагувати, якщо Росія продовжить вторгнення на Україну». Також американський лідер звернув увагу на відданість Америки суверенітету та територіальній цілісності України.

Президент США окремо нагадав Зеленському, що минулого року Штати надали Україні допомогу на суму понад півмільярда доларів. Тепер Штати вивчають можливість додаткової макроекономічної підтримки, щоб допомогти економіці країни «в умовах тиску, викликаного нарощуванням військової потужності Росією».

Глава Білого дому дав ясно зрозуміти, що, незважаючи на від’їзд сімей американських співробітників посольства, диппредставництво США у Києві залишається відкритим та повністю функціонує.

Лідери обговорили скоординовані дипломатичні зусилля з європейської безпеки, наголосивши на принципі «нічого про Україну без України». Президент Байден заявив про підтримку Сполученими Штатами зусиль щодо врегулювання конфлікту в «нормандському форматі», висловивши сподівання, що підтвердження сторонами 26 січня умов припинення вогню від липня 2020 року допоможе знизити напруженість та просувати виконання Мінських угод, — йдеться у прес-релізі.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що довго розмовляв із президентом США Джо Байденом телефоном. Обговорювалися питання військової та фінансової підтримки України.

Поділитись