Зеленський у телефонній розмові з Байденом обговорив деескалацію та плани на майбутнє

Зеленський у телефонній розмові з Байденом обговорив деескалацію та плани на майбутнє

Байден прокоментував від'їзд членів сімей співробітників посольства США з України

Зеленський у телефонній розмові з Байденом обговорив деескалацію та плани на майбутнє
Фото: president.gov.ua

Що сталося. Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом США Джозефом Байденом. Лідери держав обговорили поточні дипломатичні зусилля з деескалації, можливості щодо фінансової підтримки України та узгодили спільні дії на майбутнє. 

Джерело. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Деталі. Зеленський подякував Байдену за допомогу, зокрема у вигляді летальної зброї – він сподівається на подальше посилення України у сфері оборони. Крім того, йшлося про фінансову підтримку.

Лідери обговорили конкретні кроки з боку США щодо збільшення фінансової підтримки України – як на двосторонній основі, так і шляхом залучення міжнародних фінансових організацій.

Також президенти України та США проаналізували підсумки нещодавніх перемовин у Нормандському форматі на рівні політичних радників. Байден привітав досягнуті домовленості щодо безумовного повернення до режиму припинення вогню. Зеленський відзначив готовність України до проведення зустрічі в Нормандському форматі на рівні лідерів у найближчому майбутньому.

Коментар.  «Президент Байден чітко дав зрозуміти, що, попри від'їзд американських членів сімей співробітників посольства, посольство США в Києві залишається відкритим і повністю функціонує. Лідери обговорили скоординовані дипломатичні зусилля з європейської безпеки, наголошуючи на принципі «нічого про Україну без України», – йдеться у повідомленні Білого дому за підсумками розмови.

Бекграунд. Це вже друга розмова лідерів України та США з початку року. Перший дзвінок з Байденом Зеленський здійснив 2 січня. Тоді ключовою темою переговорів стала ситуація на сході та на кордонах України.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло