В обласній станції переливання крові відкрили оновлену донаційну залу (ФОТО)

Автор: Зелінська Тетяна

14 Чер, 2019 10:08

Поділитись публікацією
В обласній станції переливання крові відкрили оновлену донаційну залу (ФОТО)

14 червня в обласній станції переливання крові (вул. С Бандери, 23) відкрили оновлену донаційну залу та сучасну кімнату для донорів.

Читайте також: Три відомі франківські медики отримали звання «Заслужений лікар України» (ФОТО)

Головний лікар обласної станції переливання крові Ігор Дожджанюк каже, що оновлена донаційна зала облаштована якісно, згідно з європейськими зразками.

“Перед тим, як здавати кров, донор може посидіти і морально налаштуватися в передздаваційній залі. Тут дуже комфортно. Це не ми придумали, так вже давно заведено в Європі. Потім людина заходить у донаційну кімнату. Використовуємо якісну техніку, маємо зручні крісла. Також облаштовані спеціальні приміщення, де можна відпочити після здачі крові. Лише в декількох станціях у нашій країні є щось схоже”, – зауважив Ігор Дожджанюк, інформує “Галка”.

Медик розповідає, що за день до обласної станції переливання крові в середньому навідуються 30-35 донорів.

“Якість роботи нашої станції направду висока. Маємо сертифікат європейського стандарту і входимо топ-10 найкращих станцій країни”, – додає Ігор Дожджанюк.

Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, заслужений лікар України Манолій Піцуряк зауважив, що питання запасів крові – це важливе питання національного значення.

“Обласна рада завжди намагається підтримувати підтримувати станцію. Питання запасів крові – це насправді важливе й стратегічне загальнонаціональне питання. Особливо в час війни. Заготівля крові має проводитися якісно”, – наголосив Піцуряк.

Начальниця управління охорони здоров’я франківської міськради Марія Бойко привітала працівників станції з Міжнародним днем донора крові й подякувала за плідну співпрацю.

“Коли б ми не зверталися, навіть пізно ввечері, ніколи ще не отримували відмову. Ми дякуємо за те, що ви завжди нас слухаєте й допомагаєте”.

Співробітники обласної станції кажуть, що донори – це люди-герої. Їх кількість постійно збільшується.

“Люди добровільно приходять і цікавляться, чи потрібно здати кров чи поазму. Усі працівники станції теж час від часу стають донорами крові. Загалом на Прикарпатті є понад 3500 тисячі почесних донорів, які здали більше 20 літрів крові”, – кажуть медики.

Крім того на відкритті оновленої донаційної зали за заслуги перед Прикарпаттям нагородили почесного донора України, працівника франківської прокуратури Андрія Буцу. Чоловік уже здав більше 40 літрів плазми і 3 літрів крові.

“До здачі крові мене спонукає те, що хочу чимось допомогти людям. Події на Сході теж до цього штовхають, бо знаю, що комусь може бути потрібна моя кров чи плазма. Робити добро потрібно, і це не складно. Це повинно приносити задоволення”, – каже Андрій Буца.