Саміт ЄС не зміг досягти прориву у розблокуванні процесу вступу країн Західних Балкан

Четвер, 23 червня 2022, 18:00
Саміт ЄС не зміг досягти прориву у розблокуванні процесу вступу країн Західних Балкан
лідери єс і країн західних балкан у брюсселі 23 червня. фото: getty images

Саміт лідерів ЄС та країн Західних Балкан не зміг у четвер вийти з глухого кута у зв’язку з загальмованим процесом вступу Північної Македонії та Албанії в ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Лідери шести балканських країн Албанії, Боснії, Косово, Чорногорії, Північної Македонії та Сербії висловили розчарування в тому, що переговори про вступ не почалися або застопорилися через роки після того, як їм пообіцяли можливе членство в ЄС.

Реклама:

"Те, що сталося, є серйозним ударом по довірі (до) Європейського Союзу", - заявив прем'єр-міністр Північної Македонії Дімітар Ковачевський після саміту ЄС-Балкани.

На саміті ЄС підтвердив свою обіцянку, дану майже два десятиліття тому, надати балканським країнам членство після того, як вони запровадять глибокі економічні, судові та політичні реформи.

"Зустріч чітко і недвозначно повторила європейську перспективу Західних Балкан і майбутнє регіону в Європейському Союзі", - сказав представник ЄС.

ВІДЕО ДНЯ

Але вето Болгарії, члена ЄС, залишається в силі з 2020 року, коли вона заблокувала переговори про вступ з Північною Македонією через суперечку, пов’язану з історією та мовою. Переговори Албанії також заблоковані, оскільки ЄС пов’язує її прогрес із прогресом Північної Македонії.

Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама сказав, що це "ганьба", а також звинуватив лідерів ЄС у "безсиллі" за те, що вони не змогли натиснути на Софію, щоб вона пішла на поступки.

"Це ганьба з боку Болгарії, яка тримає в заручниках дві держави НАТО, Албанію і Північну Македонію, у розпал війни на задвірку Європи, а 27 країн сидять нерухомо в страшному прояві імпотенції", - сказав Еді Рама.

Рама сказав, що чітко висловив свою позицію лідерам на їх закритому засіданні в четвер. Однак розпад болгарської урядової коаліції в середу означав, що в Брюсселі немає можливості прориву.

"Навіть пандемія... загрозлива війна не змогла їх об’єднати", – сказав Рама про роз’єднаність лідерів ЄС.

Однак прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков, який представляв свою країну, незважаючи на втрату вотуму довіри в середу, заявив, що сподівається на підтримку Північної Македонії в болгарському парламенті найближчим часом, не надавши додаткових подробиць.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте також заявив, що це питання може бути вирішено наступного тижня, посилаючись на сподівання, що болгарський парламент знову збереться, щоб підтримати скасування вето щодо Північної Македонії.

Читайте також Заблокований шлях до ЄС: чому не вдалося зрушити інтеграцію Західних Балкан та як це вплине на Україну

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...