fbpx

У Туреччині пояснили, чому дали згоду на розблокування вступу Швеції та Фінляндії в НАТО

Меморандум про взаєморозуміння між Туреччиною, Швецією і Фінляндією, підписаний у вівторок, містить зобов’язання боротися з теpоpистичними організаціями, а також розблокувати експорт зброї до Анкари.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на турецьке видання Millyet.

Текст меморандуму складається із 11 пунктів і пов’язаний насамперед із зобов’язанням Швеції та Фінляндії повністю співпрацювати з Туреччиною у боротьбі проти теpоpизму – зокрема шляхом обміну розвідданими.

Швеція і Фінляндія зобов’язуються протидіяти “Курдській робітничій партії”, визнаній теpоpистичною у Туреччині та ЄС, а також її афілійованим організаціям, а також “ухвалювати конкретні кроки” щодо екстрадиції засуджених за теpоpизм.

Крім того, ці дві держави повинні скасувати всі обмеження на експорт зброї до Туреччини.

“Якщо Швеція та Фінляндія мають стати членами НАТО, вони повинні враховувати безпекові занепокоєння Туреччини, яка є членом Альянсу 70 років”, – заявив перед переговорами турецький президент Реджеп Таїп Ердоган.

Зауажимо, за підсумками переговорів у Мадриді за посередництва генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга у вівторок Туреччина дала згоду на розблокування вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

Фото: УП.

06/28/2022

You cannot copy content of this page