КСУ визнав, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб

11:47, 14 июня 2019
Своїм указом екс-президент Петро Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень.
КСУ визнав, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд України визнав неконституційними низку положень Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг». Про це повідомляє ZN.ua

Так, у справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, Конституційний Суд дійшов висновку, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.

КСУ визнав, що, утворивши НКРЕКП своїм указом, екс-президент Петро Порошенко вийшов за межі конституційних повноважень, оскільки повноваження Президента вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи. Так само Основний Закон не наділяє Президента правом призначати та звільняти членів НКРЕКП.

Крім того, Конституційний Суд вирішив, що визначений законом статус НКРЕКП не відповідає Конституції. За своїми функціями, завданнями і повноваженням НКРЕКП по суті є центральним органом виконавчої влади, а тому відповідно до Конституції закон мав визначити саме такий її статус, який передбачає входження НКРЕКП в систему органів виконавчої влади і спрямування її роботи Кабінетом міністрів. З цього питання КС висловлював свою позицію ще у 2000 році у справі щодо конституційності Закону «Про природні монополії».

Також слід зазначити, що діяльність НКРЕКП у період президенства Порошенка була пов'язана з багатьма скандалами. Її звинувачували у прийнятті рішень в інтересах тодішнього президента, його оточення та певних олігархічних груп, зокрема запровадження формули «Роттердам+» (затверджена НКРЕКП у березні 2016 р.), яка дозволяла «викачувати» кошти з держбюджету і мала наслідком запровадження високих тарифів для населення та промисловості.

14 червня Конституційний Суд України оприлюднив рішення щодо НКРЕКП.

 Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НКРЕКП не встигла розробити новий порядок формування тарифів під нові моделі.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей