Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Щоб уникнути хаосу необхідно ухвалити зміни до закону про НКРЕКП та обрати її новий склад — Нафтогаз

Комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко прокоментував рішення Конституційного суду, яким визнали закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та закликав ухвалити зміни до цього закону та переобрати членів комісії.

Про це Вітренко повідомив у Facebook.

«Наслідки такого рішення Конституційного суду — це більше складне юридичне питання. Але щоб не було хаосу і у майбутньому — потрібно вносити зміни до закону та обирати новий склад Регулятора», — повідомив Вітренко.

За його словами, про недоліки в законі про НКРЕКП було відомо ще напередодні його ухвалення у другому читанні у 2016 році, однак депутати тоді вирішили не вносити відповідних правок до законопроекту.

«Було відразу зрозуміло, що потрібно або вносити зміну у Конституцію, або підпорядкувати Регулятора (ів) Кабміну, при цьому забезпечивши його незалежність через передбачені законом вимоги до членів тощо. У Великій Британії, наприклад, регулятор формально підпорядкований уряду. І нічого, його реальна незалежність набагато більша ніж в Україні», — додав Вітренко.

Нагадаємо, що 14 червня стало відомо, що Конституційний суд України визнав неконституційним закон про НКРЕКП — державний регулятор у сфері тарифної політики та відносин на енергетичних ринках. Зокрема, Конституційний суд постановив, що президент не мав права створювати НКРЕКП, а правовий статус регулятора не відповідає Конституції.

НКРЕКП створили указом президента у серпні 2014 року. Пізніше, 22 вересня 2016 року, Верховна Рада ухвалила закон про НКРЕКП, яким визначила загальні підстави діяльності органу та обрання його членів. Зазначимо, що після створення НКРЕКП, з діяльністю установи пов'язували низку корупційних скандалів, зокрема запровадження схеми визначення собівартості електроенергії, відомої як «Роттердам+».