$39.22 €42.44
menu closed
menu open
weather +10 Київ

Колаборанти завезли до окупованого Мелітополя 700 осіб для "масовки", щоб оголосити про підготовку до псевдореферендуму – мер

Колаборанти завезли до окупованого Мелітополя 700 осіб для "масовки", щоб оголосити про підготовку до псевдореферендуму – мер Колаборанти завезли до Мелітополя масовку з інших тимчасово окупованих територій Запорізької області, зазначив Федоров
Фото: ria-m.tv
Колаборанти у тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області зняли чергову пропагандистську картинку для російських ЗМІ – 8 серпня завезли 700 осіб для "масовки", щоб оголосити про підготовку до псевдореферендуму.

Про це у Telegram повідомив мер міста Іван Федоров.

"Окупанти зрозуміли, що їхні плани на проведення псевдореферендуму на грані краху – навіть під дулами автоматів Росію підтримує не більше ніж 10% мелітопольців. Щоб хоч якось вислужитися перед кремлівським "старшим братом", колаборанти… завезли до Мелітополя "масовку" з інших тимчасово окупованих територій Запорізької області – 700 людей, адже навіть стільки не можуть набрати серед місцевого населення – і провели "форум" у міському Палаці культури", – написав Федоров.

За його словами, "диригував шабашем" гауляйтер Запорізької області Євген Балицький, який на місцевих виборах набрав менше ніж 10% голосів.

"Спочатку він сам вигадав собі посаду, тепер сам "вершить долю" тимчасово окупованих територій, підписуючи незрозумілі "накази" про відчайдушне бажання приєднатися до Росії. Які плани з'являться в голові цього психічно хворого місцевого царька – поплічника Кремля завтра, важко здогадатися, – зазначив Федоров. – У будь-якому випадку його "накази" не мають юридичного значення. А всіх пацієнтів палати №6, які стали на бік рашистів, обов'язково вилікують спецслужби України".

Федоров 2 серпня закликав жителів Мелітополя повідомляти про колаборантів, залучених до організації псевдореферендуму окупантів.

"Імена осіб, які стали на бік окупантів, нам відомі. Ми передали дані про них до СБУ. Спецслужби займаються перевіркою щодо їх причетності до складання списків", – розповів мер Мелітополя.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст

У березні 2014 року Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму. У травні 2014 року було проведено "референдуми" в окремих районах Донецької і Луганської областей, за підсумками яких терористи оголосили про "державну самостійність" і "незалежність від України".

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році росіяни окупували ще частину Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей та, за даними української розвідки, планують провести нові "референдуми".

У Білому домі заявляли, що Росія планує нову спробу анексії українських територій за сценарієм, який застосовувала у 2014 році із Кримом.

За інформацією радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, окупанти планують провести "референдум" про "приєднання" Донецької області до РФ 11 вересня (день голосування на виборах за губернаторів у Росії). На цю дату планують "референдум" і в Луганській області, повідомляв голова Луганської ОВА.

За інформацією ЗМІ, голосування окупанти збираються проводити за допомогою "мітки виборця" – нанесеного на палець чорнила – і вже запланували результат: 70% голосів за "приєднання" до РФ.

26 липня СБУ повідомила, що Росія розпочала активну фазу підготовки до нового псевдореферендуму в Україні, агітатори, блогери і "дружинники" активно займаються пропагандою.

У Кремлі заявляли на початку червня, що "навряд чи можна говорити про проведення референдумів в умовах, коли безпеку повністю не гарантовано", але відхрещувалися від відповідальності за них.