Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк вважає неможливим повернення до Стамбульського комюніке, яке стало результатом очних переговорів між українською та російською сторонами в березні у Стамбулі.

Про це він заявив в інтерв‘ю українській службі BBC News.

“Якщо коротко, на мій погляд, вже ні (неможливе повернення до Стамбульського комюніке – ред.). Дуже і дуже змінився емоційний фон в Україні. Занадто велику кількість воєнних злочинів ми побачили в прямому ефірі. Українське суспільство, напевно, не погодиться, бо буде розуміти, що якщо за ці злочини не буде відповідальності з боку росії, то вони в тому чи іншому вигляді будуть продовжені на території України. Тому комюніке, яке було запропоноване в Стамбулі, має пройти певний апгрейд”, – зазначив Подоляк.

29 березня в Стамбулі відбувся раунд переговорів між українською та російською делегацією. Після нього українська делегація виступила з пропозиціями для припинення російсько-української війни, серед яких – підписання міжнародного договору про гарантії безпеки України. Це був останній очний етап переговорів.

Пізніше процес переговорів було зупинено. Член української делегації, радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк заявляв, що переговори України з Росією зупинені доти, доки РФ не зможе об’єктивно дивитися на ситуацію.

Також Подоляк заявив в інтерв‘ю українській службі BBC News, що Російській Федерації потрібні не переговори з Україною, а оперативна пауза для внесення поправок у свою військову стратегію.

“Росія зайшла на територію суверенної держави і нищить цю державу. І для того, щоб запобігти контрударам, росія пропонує гібридну стратегію: а давайте ми на певний час закінчимо (бойові дії – ред.), сядемо за якийсь стіл переговорів і про щось будемо говорити. Це так не працює. Очевидно, що це є елементом війни з боку рф. росії не потрібні переговори. росії потрібна оперативна пауза для того, щоб внести корективи в свою військову стратегію”, – зазначив Подоляк.

Він вважає, що РФ не була підготовлена до війни, яку отримала на території України, тому що вона не знала і не розуміла нашу державу. Він додав, що Росія булавпевнена, що після вступу на територію України за три, п’ять, сім днів усі стоятимуть на колінах.

“Тому сьогодні росія хоче модернізувати свою військову стратегію. Накопичити додаткові снаряди, ракети. Зважаючи на те, що санкції все ж працюють, то і мікрочіпи, яких у них недостатньо, і їх треба десь шукати. Вони хочуть накопичити гроші, які вони отримують за енергоносії. Все це потребує часу. І саме для цього їм потрібні переговори”, – констатував радник керівника ОПУ.

Водночас він наголосив, що Україні такий переговорний процес не потрібен. “Ми маємо зафіксувати нову лінію розмежування? Тобто це Мінськ-3. Скажіть, будь ласка, Мінську-2 було недостатньо для того, щоб зрозуміти, що миру, якщо ти віддаєш хоча б клаптик території, бути не може?”, – аргументував він.

Також Михайло Подоляк пояснив, що саме слово “референдум” – це взагалі нонсенс щодо окупованих територій.

“Мені здається, що це (“референдуми” – ред.) – звичний елемент російської пропаганди. Немає жодних республік “ДНР” і “ЛНР”. Ні, це фікція. Є тимчасово окупована військами РФ територія. Тому слово “референдум” – це взагалі нонсенс щодо Херсонської чи Запорізької області, щодо Донецька та Луганська, не буде там жодних “референдумів” і не може бути, і ми не повинні це повторювати за ними, бо ще раз наголошую – це банальна воєнна окупація. Знущаються з людей, саджають їх у підвали та вбивають їх, організовують фільтраційні табори”, – наголосив Подоляк.