Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Робота української ГТС може зупинитися 24 червня через фінансові проблеми Укртрансгазу — заява компанії

Укртрансгаз повідомив про фінансові труднощі. Компанія не може закупити газ для власних технологічних потреб, через що робота газотранспортної системи України може припинитися 24 червня.

Про це йдеться у заяві компанії.

Зокрема, компанія має непогашену заборгованість перед постачальниками газу на 4,1 мільярда гривень. Через це деякі постачальники відмовляються постачати їй газ, залишків газу для технічних потреб достатньо для забезпечення роботи ГТС до 24 серпня 2019 року.

«З відповідним листом про виникнення передумов надзвичайної ситуації Оператор ГТС звернувся до Державної служби надзвичайних ситуацій України. Укртрансгаз веде переговори з НКРЕКП щодо негайного виправлення ситуації. Компанія ініціювала перемовини з кредиторами, включно з Нафтогаз, щодо реструктуризації заборгованості. Про ситуацію проінформовано Раду національної безпеки і оборони України», — йдеться у повідомленні Укртрансгазу.

Причинами незадовільного стану в Укртрансгазі називають низький тариф на користування українською ГТС, а також заборгованість облгазів, які продовжують незаконно відбирати газ для власних потреб, чим завдали збитків на понад 35 мільярдів гривень.

«За період березня-квітня 2019 року заборгованістьоператорів ГРМ виросла ще на 2,5 млрд грн», — зазначають в Укртрансгазі.

Нагадаємо, що Укртрансгаз — дочірня компанія Нафтогазу, яка відповідає за роботу газотранспортної системи України.

10 червня повідомлялось, що Україна закачала до підземних сховищ  близько 12 мільярдів кубометрів газу  для власних потреб. Цей газ необхідний для того, аби без проблем пройти опалювальний сезон.

Нагадаємо, що напередодні, під час засідання Ради національної безпеки та оборони, президент України Володимир Зеленський закликав Нафтогаз  почати підготовку до опалювального сезону, збільшивши обсяги закачування та видобутку газу.

Раніше Нафтогаз повідомляв, що для підготовки до опалювального сезону Україні необхідно закачати газ до підземних сховищ, на що потрібно  1 мільярд доларів. Станом на травень 2019 року українські підземні сховища газу заповнені на  10,5 мільярда кубометрів.