Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Суд дозволив ФОПу не платити ЄСВ за ті місяці, коли він не отримував дохід

Кіровоградський окружний адміністративний суд став на бік фізичної особи—підприємця та дозволив їй не сплачувати податкові борги з єдиного соціального внеску за той період, протягом якого цей ФОП не отримував дохід.

Про це повідомляє LegalHub з посиланням на рішення суду.

Зазначається, що ФОП подав до суду на ДФС з метою скасування вимоги про сплату 15,82 тисячі гривень податкового боргу з ЄСВ. Суд підтримав позицію ФОПа та визнав, що вимоги ДФС є незаконними.

«Закон не містить застереження для фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, стосовно сплати внеску незалежно від отримання доходу. Внесок нараховується виключно на визначену самостійно суму доходу і обмежений мінімумом і максимумом», — йдеться у рішенні суду.

Таким чином, Кіровоградський суд постановив, що «у фізичної особи-підприємця, яка обрала спрощену систему оподаткування та не отримує дохід (не здійснює підприємницьку діяльність), не виникає обов`язку сплачувати внесок у мінімальному розмірі».

Зазначимо, що у 2016 році набули чинності нові правила сплати ЄСВ малими підприємцями ФОПами: цей збір необхідно було сплачувати постійно, навіть у разі, якщо підприємець не здійснював господарської діяльності (наприклад, працював сезонно). Це призвело до масового закриття ФОПів по всій Україні.

Раніше у команді Президента України Володимира Зеленського пропонували пробачити борги з ЄСВ для непрацюючих ФОПів.