$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+6° Київ +4° Варшава +12° Вашингтон

У Молдові уряд у повному складі йде у відставку

Ілона Завальнюк 14 Червня 2019 19:55
У Молдові уряд у повному складі йде у відставку

Уряд Молдови на чолі з прем'єром Павлом Філіпом йде у відставку у повному складі. Про це повідомив віце-голова Демократичної партії Володимир Чеботар на брифінгу.

Демпартія підтримує дострокові парламентські вибори і вважає їх проведення єдиним виходом з політичної кризи, зазначив Чеботар, інформує Newsmaker.

«Це необхідно для того, щоб нова влада була легітимною» -, уточнив він.

Після виборів у лютому партії не встигли за відведені 3 місяці створити коаліцію і призначити уряд. Президент Ігор Додон заявив, що може і не оголошувати нові вибори. Після цього Конституційний суд відсторонив його від обов'язків, оскільки той не виконав вимоги конституції країни.

Суд також призначив виконуючим обов'язки глави держави діючого прем'єр-міністра Молдови Павла Філіпа. З дозволу суду, Філіп розпустив парламент і призначив дострокові парламентські вибори на 6 вересня.



Депутати у відповідь терміново сформували коаліцію: партія президента Додона (партія соціалістів Молдови, ПРСМ) об'єдналася з проєвропейською ACUM проти Демократичної партії і її лідера. Парламент сформував новий уряд на чолі з Майєю Санду. Попередній уряд же вважає рішення парламенту нелегітимним і звинувачує нову владу в узурпації.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що ризик створення російського плацдарму в Молдові збільшується, а це загрожує південному регіону України. Європейські країни також виступили із заявою щодо кризи в Молдові.

11 червня Ігор Додон заявив, що скасував підписаний Павлом Філіпом в статусі в.о. президента указ про розпуск парламенту.