стрічка

Чому постарів молодий луцький політик, або Чи свідомо збрехав Шкітер?

14 Червня 2019, 19:56
Тарас Шкітер 4105
Тарас Шкітер

У середу, 12 червня, партія «Голос» Святослава Вакарчука виключила з переліку кандидатів в одномандатних округах двох претендентів на депутатські мандати через заяви активістів про їхню невідповідність критеріям політсили. Про це повідомила прес-служба «Голосу».

Серед виключених – 28-річний луцький медійник із дипломом стоматолога Тарас Шкітер. Він мав балотуватися в нардепи від партії Голос» у виборчому окрузі №22 (Луцьк). Але активісти руху «Чесно» надали цій політсилі неспростовні докази, що Шкітер свого часу співпрацював з рухом «Український вибір» кума президента Росії Віктора Медведчука.

Читайте також: Казус Шкітера: як молодий політик з Луцька втратив «Голос» за дві доби

«Вони нам вислали прінтскріни за 2013 рік про те, що ця людина насправді представляла «Український вибір». Це, звичайно, стало для нас аргументом для того, щоб вилучити цю людину з нашої партії», – розповіла «Українській правді» представниця політсили Олександра Устінова, дотична до перевірки кандидатів.

Цікаво, що Шкітер спочатку називав твердження про його участь у роботі руху Медведчука «відверто маніпулятивною та брехливою інформацією». А коли волинська журналістка Мар'яна Метельська надала неспростовні докази його діяльності в «Українському виборі», підтримку ним прагнень Медведчука втягнути Україну в Митний союз із Росією, молодий політик заявив, що не буде балотуватися від «Голосу», щоб не зашкодити Вакарчуку та його команді та заблокував Мар’яну у фейсбуці.

Водночас він не сказав, що не буде балотуватися взагалі, і не спростував того, що справді у рамках «Українського вибору» закликав у 2013 році, напередодні Євромайдану, відмовитися від євроатлантичного курсу України і піти на зближення з Росією, що рівнозначно втраті Україною незалежності.

Читайте також: Хто всі ці люди? Досьє волинян, які точно будуть балатуватися у ВР

ТО ЧИ СВІДОМО БРЕХАВ ШКІТЕР? І НАВІЩО ВІН ЦЕ ЗРОБИВ?

Тарас Шкітер закінчив у 2013 році Українську медичну стоматологічну академію, здобувши фах лікаря-стоматолога. Потім два роки проходив інтернатуру у Волинській обласні клінічній лікарні у відділенні щелепно-лицевої та пластичної хірургії. Але далі медицину покинув, вирішив піти у журналістику. Із 2015 року одразу почав працювати в ТОВ «Контент менеджмент груп» (фірма відомого волинського бізнесмена, власника розважального центру «Промінь», торгівельно-розважального центру «Сіті-парк», депутата Луцької міськради Андрія Покровського).

Закінчивши у 2015 році курси з медіа та журналістики у «Вільній школі журналістики», він одразу стає генеральним продюсером суспільно-політичного ток-шоу «Протилежний погляд LIVE», а заодно – помічником-консультантом депутата Луцької міськради від партії «Солідарність» Андрія Покровського.

З 2016-го – Тарас Шкітер уже директор і фактичний керівник заснованого Покровським ТОВ «Інформаційне агенство «Конкурент».

Спочатку був ведучим «Протилежного погляду», став упізнаваним на Волині, а далі продовжив свою медійну розкрутку вже як співзасновник (разом із Покровським) громадської організації «Громадянський Рух «СВІДОМІ» (саме так, усіма великими літерами, вони чомусь пишуть це слово, хоча це не абревіатура).

Цілком очевидно, що Шкітер, який не може поставити співрозмовнику запитання в прямому ефірі, не відірвавшись від листка паперу, а тепер коментує як експерт різні суспільно-політичні події в ефірі не лише місцевого «12 каналу», але й і всеукраїнського «112» (підконтрольний Віктору Медведчуку, співзасновнику ГО «Український вибір» ), робить це не без згоди Андрія Покровського і явно не з альтруїстських міркувань.

Бо «СВІДОМІ» свого часу закликали не лише оголосити бій наркотикам чи прибирати власникам за собаками, але й «СВІДОМО» голосувати, тобто думати, коли робиш вибір.

Логічним було б на цих дочасних виборах до Верховної Ради балотуватися в депутати від Луцька самому Андрію Покровському. Але не відомо, як на це зреагує голова обласної ради Ігор Палиця, і тому вирішили запустити «торпеду».

Як грім серед ясного неба: «Тарас Шкітер йде в політику». І не просто йде, а балотуватиметься в нардепи у виборчому окрузі в Луцьку як висуванець партії Вакарчука «Голос».

Щойно створена партія (з «перебитою», як номери на кузові чи двигуні машини, назвою), де всі молоді й незаплямовані. Це сьогодні в тренді. Мабуть, саме тому Покровський вирішив не сам іти в народні депутати, а «благословив» свого молодшого колегу. А що ж сам, невже позбувся амбіцій? Навряд чи. Та про це – далі.

Скандал розгорівся несподівано. Видання «Український тиждень» 9 червня опублікувало інформацію, що Тарас Шкітер у 2013 році, виявляється, був в «Українському виборі» Медведчука. І як активіст руху брав участь у «круглому столі», де виступав за вступ України в організований Росією Митний союз.

Як доказ, видання надрукувало прінтскрін інформації на сайті «Українського вибору» про організований цим рухом 11 вересня 2013 року молодіжний «круглий стіл» у Луцьку.

В публікації, зокрема, йдеться: «Як зазначив виступаючий від «Українського вибору» Тарас Шкітер, при цьому виборі повинні бути враховані всі фактори – історичні, релігійні, політичні, економічні. Тому єдиним правильним зовнішнім вектором для України є східний, спрямований на поглиблення співпраці з країнами Євразійського союзу, насамперед – з Росією. А для цього потрібно увійти, в першу чергу, до Митного союзу».

Тут – все однозначно. Якщо до Митного союзу, то не в Європу. Власне, через зміну курсу Януковичем і Азаровим з європейський на російський і почався згодом Євромайдан.

«Це брехня і маніпуляція», – одразу ж вигукнув Шкітер у фейсбуці, а підконтрольне йому інформагентство «Конкурент» розтиражувало його заяву.

«Я не був і не є членом жодної політичної партії та громадсько-політичного руху, окрім Громадянського Руху «Свідомі», де я є співзасновником», – заявив Тарас Шкітер. Водночас підтвердив участь в роботі «круглого столу», який організував «Український вибір» Медведчука.

НА ЩО РОЗРАХОВУВАВ ШКІТЕР?

Вочевидь, на те, що назве прінтскрін підробкою. Бо оригінал публікації на сайті «Українського вибору» хтось завбачливо видалив.

Але прорахувався.

Річ у тім, що посилання на сайт «Українського вибору» із матеріалом про цей злощасний «круглий стіл» у Луцьку робила ще у 2016 році активістка руху «Чесно» Аріна Крапка (псевдонім журналістки і громадської активістки Ірини Мусій). Тоді Шкітер був членом комісії, яка атестувала колишніх міліціонерів при створенні нової поліції. І Аріна Крапка обурювалася, що людина, яка була активістом «Українського вибору», тепер одна з тих, хто вирішує, чи залишати колишніх ментів у правоохоронних органах.

Крім «круглого столу», Аріна Крапка ще згадує блог Тараса Шкітера на сайті інформагентства «ВолиньPost» у розпал війни з Росією – 12 листопада 2014 року. Блог про об`єднання молодіжного руху та про «неофашистський» рух в Україні.

«Як приклад такого халатного відношення державної системи (ред. – до молоді), являється «стихійне» створення екстріміських та радикальних молодіжних організацій. Як приклад «неофашиський» рух, соціальна база якого складається з молоді витісненої життєвими обставинами на узбіччя життя. В Україні такої молоді чимало, тому питання, яким чином відбуватиметься розвиток молоді в Україні залишається відкритим!» – цитує Аріна Крапка Шкітера.

Вона зазначає: «Я сподіваюсь, що «Український вибір» – це справді було в молодому віці і «по глупості».

Тобто Аріна Крапка дає Тарасу Шкітеру шанс. Написати, що справді «вляпався» в «Український вибір». Бо шукав себе, хотів зробити політичну кар'єру, не вгадав з політсилою. Був молодим, наївним, повірив байкам «Українського вибору», а коли почалася війна з Росією, круто переоцінив свої погляди. І тоді, і навіть тепер можна було це сказати, і виборці зрозуміли б, повірили у щирість молодого активіста й політика.

Та 28-річний медійний персонаж, мабуть, послухав своїх політтехнологів (… ех Міша,), які запевнили: «Зачистку медійного поля зроблено. Ніхто нічого не доведе». І прорахувався.

Звісно, знайти на сайті ІА «ВолиньPost» той блог сьогодні вже нереально. Він видалений навіть із кешу. А ось дістати із сайту «Українського вибору» інформацію про «круглий стіл» вдалося.

І зробила це журналіст-розслідувач і головний редактор інтернет-видання «Волинь online» Мар’яна Метельська. Із журналістської цікавості.

За допомогою спеціальної програми вона відновила видалену в 2016 році публікацію, зробила прінтскріни.





Прінтскріни Мар'яни Метельської із facebook

Журналістка запитала Тараса Шкітера у фейсбуці, чи це правда. Але він спочатку забанив Мар’яну Метельську, а згодом написав:

«1. Я не був і не є членом жодної політичної партії та руху, крім ГР «Свідомі».
2. Я справді брав участь у «круглому столі», про який іде мова.
3. Там я говорив про загрози з боку Росії у випадку асоціації України з ЄС.
4. Очевидно, що мої слова перекрутили та подали непрямою мовою так, щоб це було вигідно політичній силі, яка організовувала цей круглий стіл.
5. Я був і залишаюся прихильником Європейської інтеграції України».

Здавалося, Шкітеру вже вдалося вийти сухим із води. Тим паче, що після скандалу він заявив, що не буде балотуватися від «Голосу», щоб не зашкодити Вакарчуку та його команді.

Але партія «Голос» вирішила, що ситуацію замовчувати не можна. І наданий їй рухом «Чесно» прінтскрін повважала серйозним аргументом проти Шкітера. Тому й позбавила його права представляти цю політичну силу. Бо це суперечить її принципам. А 28-річний активіст, щойно зайшовши в політику, одразу пішов протоптаною стежкою старших колег, які на чорне кажуть біле й притім навіть не червоніють.

НАВІЩО ВСЕ ЦЕ ШКІТЕРУ? РОБИМО СТАВКИ, ПАНОВЕ!

Очевидно, що у своїх діях і висловлюваннях він не самостійний. Хтось може повірити, що дрібний медійний персонаж із периферії бере участь у прямих ефірах всекраїнських телеканалів, не заплативши за участь? Що він такий вже експерт, без думки якого не може обійтися політична передача?

Як ми вже казали, логічніше було балотуватися в Луцьку в нардепи власнику «свідомих» – Андрію Покровському. Від «Європейської солідарності» Порошенка.

Тепер саме час переходити до плану «Б». І він у нього є.

11 березня 2019 року він зареєстрував зміну назви партії «Українська патріотична партія» на «Політична партія «Громадянський рух «Свідомі». Змінилася й адреса реєстрації – з київської на Луцьку: проспект Волі, 60, квартира 16. Новий керівник – Дмитро Володимирович Афанасьєв.

Тобто Покровський пішов протореним шляхом. Загальновідомо, що в Україні продати-купити партію – вигідний бізнес. Адже балотуватися кандидати можуть лише від тієї партії, з моменту реєстрації якої минув рік. А коли часу нема, доводиться перекуповувати й перейменовувати. Хоча кажуть, що активісти нібито дарують політикам партії безплатно.

Очевидно, що партія «Громадянський рух «Свідомі» на всеукраїнському рівні нічого не здобуде. Цілком можливо, що після провалу з «Голосом» Шкітера ще висунуть у нардепи від «Свідомих».

Але головна мета цієї партії, напевно, в іншому. Вона стане суб’єктом висунення кандидатів у депутати Луцької міської ради на чергових місцевих виборах у жовтні 2020 року. Бо якщо Андрія Покровського оберуть лучани мером, він не зможе проводити свою лінію, якщо не матиме більшості в міській раді. А основу цієї більшості, мають становити кнопкодави від партії «СВІДОМІ», які сьогодні працюють за зарплату в громадянському русі «СВІДОМІ».

Ось для чого насправді створювався рух «СВІДОМІ». А ви думали, щоб боротися з наркотиками і змушувати хазяїв прибирати за своїми собаками в місті?

Іван МОЗГОВИЙ

Коментарі
14 Червня 2019, 23:46
Супер стаття! нарешті розклали все по поличкам з цими пройдисвітами. А я говорила своїй мамі, що не з проста вони організовують ті кіноперегляди дл пенсіолнерів, адля того щоб зарання засіяти гречкою. Якщо діцсно покровський стане мкером і всілякі шкіпери зайдуть в міську раду, то я уявляю - місто перетвориться в кримінальну столицю, де будуть вбивати і грабувати за гроші, які просаджуватимуть на гральних автоматах покровського
15 Червня 2019, 01:19
У цю спеку всі чекали
15 Червня 2019, 14:13
Знову Шкітера брудом поливають. Напевно бачать у ньому конкурента)) Наспаред він не був причетний ніяким чином до ГО, чи партії Медведчука. Хтось добре працює щоб йому зашкодлити
16 Червня 2019, 22:21
Я можу засвідчити, що теж був на цьому круглому столі
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024