• Головна
  • 7 місць біля Львова, куди краще не їхати на відпочинок
11:00, 28 липня 2019 р.

7 місць біля Львова, куди краще не їхати на відпочинок

Літо - у розпалі, а разом з ним і сезон відпусток, канікул і туристичних подорожей. Біля Львова є багато озер, відпочинкових зон і просто гарних місць на природі, де можна весело провести час.

Разом із тим, є місця, що досить відомі в туристичних путівниках/форумах Львівщини, але їхати сайт 032.ua туди не рекомендує. Далі пояснюємо чому.

Винниківське озеро

7 місць біля Львова, куди краще не їхати на відпочинок, фото-1

Фото: Ольга Бартиш, Фейсбук

Став на річці Маруньці, більше відомий як Винниківське озеро - колись одне з найпопулярніших місць для відпочинку львів’ян, тепер закрите на реконструкцію. Озеро розташоване у межах Винниківського лісопарку, а відпочинкова зона довкола нього займає майже 17,3 гектари. Оскільки через озеро протікали струмки, багаті на залізо, його води мали й певні лікувальні властивості.

Торік орендар території до 2022 року - ТзОВ “Краківський ринок” передав її у суборенду фірмі “Академія футболу”, власником якої є депутат ЛМР Григорій Козловський. Посадовець планує оновити рекреаційну зону, створити там відпочинковий комплекс, воду в озері спустили, і мешканці Львова й прилеглих територій будуть без водойми найближчі 5 років.

Старосільський замок

7 місць біля Львова, куди краще не їхати на відпочинок, фото-2

Фото: ishchuk.net

Оборонний замок князів Острозьких з’явився у давньому населеному пункті - Старому Селі на Пустомитівщині ще наприкінці 16 століття. Велична архітектура, яка колись вражала своїми масштабами перебуває у занедбаному стані й приваблює хіба відвертих романтиків. У 2010-х роках замок придбав у концесію представник приватної компанії, який обіцяв вивести пам’ятку з аварійного стану та перетворити її на привабливий туристичний центр. Попри те, що Старосільський замок часто включають до переліку екскурсійних місць, станом на нині він все ще перебуває у жахливому стані та становить потенційну небезпеку для відвідувачів.

Карʼєр у селі Ясниська

7 місць біля Львова, куди краще не їхати на відпочинок, фото-3

Фото: oseledetsmagazine

У Ясниськах, Яворівського району, за 20 км від Львова, розташований піщаний кар’єр, який користується популярністю в мешканців області, що часто виїжджають туди “на шашлики”, “позасмагати” чи “поплавати”, попри його моторошну славу. Це озеро офіційно нерекомендоване для купання, і не лише тому, що територія належним чином не доглядається, а й тому, що воно досить глибоке - 20 метрів донизу. Стінки озера щедро всипані тривкими “ямами”, де часто вода недостатньо прогрівається, а тому в тих, хто там плаває - більше шансів схопити корчі. Щороку тут знаходять кількох утоплеників, але це не відлякує відчайдухів та любителів відпочити біля водойми.

Поморянський замок

7 місць біля Львова, куди краще не їхати на відпочинок, фото-4

Замок у селищі Поморяни, за 27 км від Золочева - пам’ятка історії та архітектури початку 16 століття, одне з улюблених місць відпочинку короля Яна Собєського, який витратив чималу суму, щоб оновити та укріпити замок. Він також згадується не в одному туристичному путівнику як архітектурна перлина Львівщини. Будівля витримала татарські напади та облоги у 17 столітті, але до наших часів не дожила. Станом на 2017 рік замок перебував у аварійному стані, тож його мали укріпити, а трохи пізніше - відреставрувати, але торік стіна пам’ятки завалилась, уціліло лише одне крило будівлі.

Озеро у селі Наварія (Щирецьке водосховище)

7 місць біля Львова, куди краще не їхати на відпочинок, фото-5

Фото: rivnefish.com

Глинна Наварія (у народі - озеро в селі Наварія) - це штучна технічна водойма, утворена в радянський час на річці Щирка, за 10 км від Львова. Ще у 1960 - 1980 роках це було популярне місцем відпочинку львів’ян, а зараз - небезпечна для купання територія. Зараз у озері можуть плавати хіба відчайдухи, особливою увагою воно користується в місцевих рибалок. Але справа у тому, що з 1987 року у водоймі заборонено купатися, бо туди потрапляють неочищені стічні води, від чого гинуть навіть мешканці самого озера.

Читайте також: Безвіз в дії: які країни стали більш доступними для українців з 2017 року

Тартаківський замок

Фото: photo-lviv.in.ua

Маловідомий замок, який все-таки приваблює до себе екскурсії - це палац у селі Тартаків біля Сокаля. Збудований родиною Потоцьких у 17 столітті, він майже цілком зберігся до 19 століття. Пізніше замком володіло сімейство Лянцкоронських, тоді ж його трохи змінили та дещо прибудували, щоб у кінцевому результаті він нагадував “Casino de Paris” в Монако. Скупі історичні згадки припускають, що замок у Тартакові на Львівщині був великим оборонним укріпленням із фресками всередині. Під час двох світових воєн замок майже повністю зруйнували. Пам’ятку архітектури національного значення передали 2010 року у концесію приватному інвестору, який за 3 роки не спромігся там нічого зробити, тож угоду анулювали. Станом на нині, чергова архітектурна перлина перебуває у плачевному стані та загрожує впасти на голову шукачам пригод.

Кар’єр біля села Добряни

7 місць біля Львова, куди краще не їхати на відпочинок, фото-8

На околиці села Добряни у Миколаївському районі Львівщини, за 28 км від Львова, розташований невеликий закинутий кар’єр. Поблизу є діючі кар’єри, де видобувають пісок та камінь, цей же - затопили підземні води, яку так і не змогли відкачати. Станом на нині, водойма нічийна, і ніхто точно не знає її глибину. Озерце є облюбованим як місцевими, так і приїжджими рибалками, які часто зустрічають тут і відпочивальників. Оскільки територія занедбана і забута, це створює пряму небезпеку для відвідувачів.

Читайте також: Які 12 проектів від львів'ян здобули перемоги на Ukrainian Urban Awards, - ВІЗУАЛІЗАЦІЯ

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ БЕЗ ПИСЬМОВОГО ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ТА ВВАЖАЄТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
Високі оцінки користувачів за Стиль викладу
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,84
39,97
EUR
42,83
43,00
PLN
9,86
9,90
Оголошення
live comments feed...