Сполучені Штати Америки не мають наміру визнавати незаконні “референдуми”, проведені Росією на окупованих територіях України. Про це президент США Джо Байден заявив 29 вересня.

Байден назвав голосування “абсолютною фікцією” і заявив, що їх сфабрикували в Москві.

“США, я хочу чітко заявити про це, США ніколи, ніколи, ніколи не визнають претензії Росії на суверенну територію України”, – сказав він.

Американський президент зазначив, що США працюють із союзниками над санкціями, які мають ввести після того, як РФ оголосить про анексію частин захоплених українських територій.

“Напад на Україну в гонитві за імперськими амбіціями є обурливим, обурливим порушенням Статуту ООН й основних принципів суверенітету і територіальної цілісності”, – додав він.

Також Глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен заявив, що псевдорендуми на окупованих українських територіях — це вистава, яка порушує міжнародне право. Про це повідомляється на сайті Держдепу.

«Фальшиві референдуми Кремля — марна спроба замаскувати те, що рівнозначно новій спробі захоплення земель в Україні. Для ясності: результати було організовано у Москві і вони не відображають волю народу України», — сказав він.

За словами Блінкена, США не визнають і ніколи не визнають легітимність чи результати цих псевдореферендумів.

«Ця вистава, влаштована російськими довіреними особами, є нелегітимною і порушує міжнародне право. Це образа принципів міжнародного миру та безпеки», — сказав він.

Глава Держдепу додав, що країна-агресор Росія змусила більшу частину населення в захоплених нею районах тікати, а громадян України, що залишилися, змусила голосувати під дулом пістолета, побоюючись за свою безпеку і безпеку своїх близьких.

«Сполучені Штати і наші союзники та партнери продовжуватимуть допомагати Україні в її боротьбі за захист своєї території від російської агресії», — сказав він.

З 23 по 27 вересня російські окупанти імітували так звані «референдуми» на тимчасово окупованих частинах Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Жоден із цих регіонів Росія не контролює повністю.

Україна та абсолютна більшість західних країн заявили, що результати псевдореферендумів не буде визнано.

Росія намагається переконати Європу, що псевдореферендуми пройшли відповідно до міжнародного права. Представник ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький розповів, як російські загарбники проводили фіктивні референдуми на тимчасово окупованих українських територіях.

За його словами, підготовка та проведення фіктивного голосування координувалися адміністрацією глави Кремля. На тимчасово окупованих територіях України постійно перебували високопосадовці РФ, а представники російських федеральних утворень надавали допомогу так званим «виборчим комісіям».

Скібіцький повідомив, що РФ провела потужну інформаційну кампанію, щоб переконати Європу у дотриманні загарбниками норм міжнародного права під час проведення псевдореферендумів.

Зокрема, за даними української розвідки, російські пропагандисти в різних місцях створювали постановочні сюжети.

“Завозили людей із Ростовської області та Криму для того, щоб створити так звану масовку. Показати наскільки люди радіють, наскільки вони дружно йдуть голосувати. Цю картинку будуть показувати російському глядачу і будуть намагатися переконати Європу, що це відбулося відповідно до міжнародного права. Але ми розуміємо, що це фейк”,- заявив представник розвідки, наголосивши, що це чергова потужна інформаційна кампанія, яку проводить Росія, покриваючи свої злочини.