fbpx

Зеленський: Україна подає заявку на вступ до НАТО

Україна офіційно подасть заявку на вступ до Північноатлантичного альянсу у прискореному порядку, заявив український президент Володимир Зеленський.

Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели взаємосумісність зі стандартами Альянсу, вони є реальними для України — реальними на полі бою і в усіх аспектах нашої взаємодії. <…>

Сьогодні Україна подає заявку, щоби зробити це де-юре. За процедурою, яка буде відповідати нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми знаємо, що це можливо. Ми бачили, як Фінляндія та Швеція цього року розпочали приєднання до альянсу без плану дій щодо членства.

Україна розуміє, що для її вступу до НАТО необхідно досягти згоди всіх членів альянсу. Поки йтиме пошук консенсусу, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки, розроблені Києвом разом із західними партнерами, заявив Зеленський.

Тільки шлях посилення та вигнання окупантів з усієї нашої території повертає світ. Ми пройдемо цим шляхом.

Зеленський додав, що Україна готова до переговорів із Росією, але «вже з іншим президентом Росії».

Український лідер також заявив, що на наступному засіданні Верховної Ради буде розглянуто законопроект щодо націоналізації всіх російських активів України.

Нагадаємо, сьогодні, 30 вересня президент росії володимир путін підписав міжнародні договори із самопроголошеними ДНР та ЛНР, а також окупованими Запорізькою та Херсонською областю. Це черговий етап анексії даних територій.

Путін називав прагнення України до НАТО однією з причин вторгнення. Незабаром після початку війни під час мирних переговорів у Стамбулі Україна запропонувала відмовитись від вступу до Північноатлантичного альянсу. Але в результаті переговори було заморожено.

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО незабаром після вторгнення Росії до України. Спочатку вступ цих країн до альянсу обіцяла заблокувати Туреччина, але в результаті сторони дійшли згоди, і Анкара зняла свої претензії.

Фото: скрін.

09/30/2022

You cannot copy content of this page