Наразі на Донеччині тривають запеклі бої. Українські захисники впевнено звільняють населені пункти.

Так, наші ЗСУ закінчують операцію з оточення угрупування російських загарбників. Про це одному з телеканалів сказав військовий експерт Олег Жданов.

Жданов вважає, що наступний крок:

або планомірне знищення російських військ у Лимані;

або примушення до здачі гарнізону, який там перебуває.

Перший серйозний котел

Масштаб оточення оцінити важко, зауважив Жданов, адже ми не знаємо, яка кількість російських військ туди потрапила. Напередодні повідомлялося, що загарбники терміново залишають Лиман. Йшлося про головні сили 20-ї загальновійськової армії збройних сил росії.

Головне, що це перший серйозний котел за усю воєнну кампанію від лютого. І це політична перемога України,– наголосив військовий експерт.

Лиман є стратегічно важливим містом для подальшого контрнаступу ЗСУ на територію Луганської області.

«Цей населений пункт стратегічно відповідає за просування у напрямку Кремінної, Рубіжного, Сєвєродонецька. За рахунок використання Лимана ми зможемо здійснювати вогневий контроль дуже важливої логістичної артерії від Сватового до Кремінної, Рубіжного та Сєвєродонецька», – розповів військовий експерт Олександр Коваленко в інтерв’ю ТСН.

Військовий експерт Олег Жданов також підтверджує, що політичного значення Лиман не має, але впливає на ситуацію на оперативному напрямку. «Коли ми відступали, взяли Лиман, у нас одразу з’явилася загроза флангового удару та оточення наших військ. Ми змушені були відступати у цьому напрямі, виводити війська з-під удару, щоб вони не потрапили у «котел». Нині рівно протилежна ситуація. Якщо ми беремо Лиман, у нас відкривається оперативний простір на Сватове та Кремінну, від Кремінної ми заходимо в тил Сєвєродонецька, та Лисичанськ потрапляє в оточення. Це опорний пункт оборони російських військ у цьому оперативному напрямку», – сказав Жданов.

Коли Лиман впаде, російська армія втратить важливий залізничний вузол. Враховуючи, наскільки сильно росіяни покладаються на поїзди для повсякденних поставок, втрата Лимана дуже відчутна, пише аналітик Forbes.

Аналітики ISW вважають, що російське міністерство оборони не підготувалось до колапсу цієї ділянки на лінії фронту. Воно також не реагувало на втрати своєї армії в районі Лимана: це, плюс нещодавній успішний контрнаступ ЗСУ у Харківській області підриває моральний дух і «призводить до паніки» серед російських військ на східному напрямку.

Крім того, на їхню думку, подальші успіхи ЗСУ на Донбасі можуть вбити додаткові клини між російськими націоналістами та військовим керівництвом, а також між російськими військами та їх начальством.

Офіційно міністерство оборони рф не коментувало події в районі Лимана – «тривожними новинами» ділилися російські блогери.

Наприклад, блогер «Рибар» повідомляв, що «до півночі ЗСУ вдалося фактично замкнути Лиман в котел», і, якщо протягом доби міноборони росії «не вживе рішучих заходів», місто буде взято: «У цьому випадку загони БАРС, що перебувають у місті, підрозділи «народної міліції ЛНР» та 20-ї загальновійськової армії будуть повністю відрізані від основного угруповання».

Вдень проблеми в районі Лимана підтвердив ватажок «ДНР «Денис Пушилін. Щоправда, за його версією там не «котел», а «напівкільце». «Дорога від Сватового під нашим контролем, але періодично під обстрілом. Постійні групи ДРГ. Ямпіль та Дробишеве повною мірою нами не контролюються. Наші хлопці б’ються, резерви підтягуємо, повинні вистояти, але противник кинув серйозні сили. Дуже неприємні новини, але ми маємо дивитися тверезо на ситуацію та робити висновки зі своїх помилок», – написав Пушилін.

Бутусов повідомляє, що окупанти не втрачають надії вибратися з Лиману. За інформацією журналіста, російські підрозділи згортають позиції у місті, збирають весь наявний транспорт та формують колони для прориву через села Зарічне та Торське.

Відео ймовірного «тактичного перегрупування» російських військ на Лиманському напрямі опубліковано у соцмережах Сухопутних військ – на відео окупанти просто тікають.