$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +10 Київ

"Сидять по домівках, плачуть і чекають". Родичка окупанта поскаржилася на мобілізацію – перехоплення ГУР

"Сидять по домівках, плачуть і чекають". Родичка окупанта поскаржилася на мобілізацію – перехоплення ГУР У РФ мобілізують насамперед чоловіків із провінції, розповідають росіяни
Фото: EPA
Жителі прикордонних з Україною регіонів Росії скаржаться на велику кількість мобілізованих. Про це свідчить перехоплення розмови російського окупанта з родичкою, яку опублікувало Головне управління розвідки Міністерства оборони України у Facebook 30 вересня.

Жінка розповідає російському військовослужбовцю про те, що переважно мобілізують чоловіків із невеликих міст і сіл.

"Найбільша мобілізація – це Курськ, Бєлгород і Воронезька область, прикордонні території. З Москви 50 людей поїхало, а сьогодні з маленької Розсоші – 300 людей за один день забрали. Ольховатка, Криничне, коротше, із сіл забирають. Бо Москва зараз підніме одразу страйк, вийдуть на Красну площу, а ми мовчимо, бо маленьке провінційне містечко", – сказала вона.

Окупант порадив їхати із прикордонних міст, але жінка відповіла, що губернатор Воронезької області підписав наказ про те, що не можна покидати місце проживання.

"Усі невиїзні, не можна виїжджати. Ні з області, ні з міста, де приписаний. З Розсоші до села не можна, із села в Розсош не можна, скрізь прикордонники стоять. А за втечу від мобілізації – від трьох до 15 років... Тому всі сидять по домівках, позакривалися, плачуть і чекають. І головне, що лише прикордонні території. Пітер узагалі не чіпають, Москву не чіпають, а ми тут, як ці, блін, нікому не потрібні, можна й пожертвувати", – скаржиться вона.

Контекст

21 вересня президент Росії Володимир Путін у відеозверненні заявив, що підписав указ про оголошення часткової мобілізації в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу уточнив, що призову підлягає майже 300 тис. осіб. Він стверджував, що мобілізують лише резервістів (тобто громадян, які пройшли строкову службу або навчання на військовій кафедрі у ВНЗ), котрі мають військово-облікову спеціальність і бойовий досвід.

Мобілізовані росіяни заявляють, що їх відправляють на фронт за кілька днів після мобілізації без будь-якої підготовки.

Російські ЗМІ писали про те, що під мобілізацію потрапляють навіть інваліди і люди з хронічними захворюваннями.