Президент США Джозеф Байден відреагував на оголошення 30 вересня російським президентом Володимиром Путіним про анексію чотирьох українських областей. Американський лідер заявив, що США визнаватимуть Україну в колишніх, міжнародно визнаних кордонах та звинуватив кремлівського диктатора у порушенні міжнародного права.

Також Байден заявив, що Америка допоможе Україні повернути окуповані Росією території. Про це йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті Білого Дому.

Реагуючи на виступ Путіна, Байден заявив, що США визнаватимуть Україну в кордонах 1991 року і підтримають спроби Києва повернути приєднані до Росії території.

Також президент Сполучених Штатів додав, що Росія порушує міжнародне право, зневажає статут ООН і демонструє свою зневагу до мирних націй.

“Сполучені Штати засуджують сьогоднішню шахрайську спробу Росії анексувати суверенну українську територію. Росія порушує міжнародне право, попирає Статут ООН і всюди демонструє свою зневагу до мирних націй. Не дайте ввести себе в оману: ці дії не мають легітимності. Сполучені Штати завжди шануватимуть міжнародно визнані кордони України. Ми продовжуватимемо підтримувати зусилля України щодо відновлення контролю над своєю територією шляхом зміцнення її військової та дипломатичної позиції, включно з наданням Сполученими Штатами додаткової допомоги на безпеку в розмірі 1,1 мільярда”, – зазначено у повідомленні.

Водночас, за даними західних ЗМІ, США вже сьогодні можуть запровадити нові санкції проти Росії.

Раніше Байден заявив, що Сполучені Штати ніколи не визнають претензій Росії на суверенну територію України та запровадять нові санкції проти Москви, якщо вона анексує нові українські території. Про це повідомляє Reuters.

Виступаючи перед лідерами тихоокеанських островів, Байден засудив псевдореферендуми на тимчасово захоплених територіях України як “абсолютну фальсифікацію”, заявивши, що результати “сфабрикували в Москві”.

“Сполучені Штати – я хочу чітко заявити про це – Сполучені Штати ніколи, ніколи, ніколи не визнають претензій Росії на суверенну територію України”, – сказав Байден.