fbpx

Папа Римський відіграв важливу роль у звільненні полонених «азовців»

21 вересня 2022 року Україна повернула з російського полону 215 людей, 108 з яких – військові полку «Азов».

До участі в переговорах долучилися Туреччина, Саудівська Аравія та ООН.

Важливу роль у обміні відіграв Папа Римський Франциск. Він також вплинув на те, аби не відбулося анонсоване судилище над «азовцями», яких мали посадити у клітки.

Про важливу роль Папи Франциска говорять українські розвідники. Зокрема про це йдеться у матеріалі Української правди «Велике повернення. Як вдалося визволити “азовців” та чому Путін забрав Медведчука».

«До мене приїжджали деякі українські посланці… Також прибув військовий начальник, відповідальний за обмін полоненими, знову ж таки з релігійним радником президента Зеленського. Цього разу мені принесли список з понад 300 ув’язнених. Вони просили мене зробити щось, щоб здійснити обмін. Я одразу ж зателефонував російському послу, щоб дізнатися, чи можна щось зробити, чи можна прискорити обмін полоненими», — розповідав єзуїтам в Казахстані Папа Франциск ще 15 вересня.

Військовим начальником, про якого говорив Франциск, був голова ГУР Кирило Буданов.

Після розмови з Будановим, Папа розмовляв не лише з російським послом, але й з керівництвом КНР.

Про деталі в ефірі Радіо НВ розповів один із авторів статті Роман Кравець.

«Папа Римський, як би ми його не хейтили в Україні, був дуже плідно залучений у процес з кінця серпня. Він — один із тих, хто детально говорив про цей обмін із Будановим, з Ердоганом і з керівництвом КНР», — говорить журналіст.

Папа Франциск 16 серпня отримав від начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Буданова список усіх військовополонених: і цивільних, і військових. Після цього Папа телефонував до Туреччини та КНР, щоби сприяти обміну.

Роман Кравець наголошує, що про важливу роль Папи говорять не тільки релігійні переговорники, але й українські розвідники: «Це дуже важливо — незаангажовані люди говорять про це».

Журналіст також наголосив,  що Папа Франциск також мав вплив на те, щоби «азовців» не судили публічно в клітках, як окупанти планували зробити це в Маріуполі 24 серпня: «В тому числі цей суд міг не відбутися через те, що Папа Римський вписався за цю історію».

You cannot copy content of this page