Окупанти вже готуються до оборони на Луганщині, а саме мінують територію, дороги, мости, адмінбудівлі та знакові споруди.

Саме тому місцевому населенню слід виїхати з області для своєї безпеки

Про це повідомив очільник області Сергій Гайдай.

“Скоро будемо просити населення окупованих територій евакуюватися з міст, аби вони не постраждали при контрнаступі”, – каже Гайдай.

Водночас, як зазначив очільник ОВА, масової втечі серед загарбників поки немає. 

Глава Луганської ОВА зазначає, що зимувати люди зможуть лише у селах, адже централізоване опалення неможливо відновити швидко.

“Після деокупації містяни не залишаться на зиму. Людей запустимо тільки на короткий проміжок часу – подивитися дім, взяти речі.

Централізоване опалення неможливо відновити так швидко!” – наголосив Гайдай.

Також варто зазначити, що українські військові станом на 3 жовтня нанесли низку вогневих уражень по місцях дислокації російських окупантів в районі міст Кремінна та Лисичанськ.

Повідомляється, що створено передумови для подальшого успішного просування у саме “підчерев’я” російського угруповання у Луганській області.

Про ситуацію на фронтах розповів в ефірі одного з українських ЗМІ військовий експерт, співголова ГІ “Права Справа” Дмитро Снєгірьов.

Він також зазначив, що зараз українці тримають під вогневим контролем трасу Сватове – Кремінна. Це унеможливлює передислокацію росіян, підвезення паливно-мастильних матеріалів та необхідної техніки.

“Йдеться по захоплення селища Білогорівка і, відповідно, про вихід Збройних сил України на ключову трасу – це логістична складова окупаційної армії – мовиться про трасу Сватове – Кремінна. Наразі ця траса знаходиться під вогневим контролем. Відповідно, це унеможливлює передислокацію особового складу окупаційної армії, паливно-мастильних матеріалів, засобів враження, важкої бронетехніки. Можемо говорити про те, що станом на останню добу Збройні сили України нанесли низку вогневих уражень по місцях дислокації окупантів в районі міста Кремінна, в районі Лисичанська. Створені передумови для подальшого успішного просування ЗСУ вглиб тимчасово окупованих територій Луганської області”, – повідомив експерт.

Окрім того, Дмитро Снєгірьов зауважив, що за інформацією з тилових районів Луганської області, у напрямку міста Кремінна передислоковуються підрозділи другого армійського корпусу, так званого “боевого армейского резерва страны”, і відповідна інженерна техніка для створення другого ешелони оборони.

“Зокрема зафіксована передислокація важкої бронетехніки, колони йдуть через місто Старобельськ. Місця накопичення важкої бронетехніки, особового складу передані українському розвідтовариству. Є позитивний результат у вигляді точкових ударів по місцях накопичення. Основна лінія оборони зараз проходить якраз по лінії Сватове – Кремінна – Рубіжне. Білогорівський плацдарм дає можливість успішного просування в кількох напрямках. Це напрямок Лисичанська, агломерації великих промислових міст Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Рубіжне і відповідно в напрямку Кремінна. Тобто мовиться про те, що ми, фактично, заходимо в підчерев’я російському угрупованню, яке зосереджено на території Луганської області. До міста Кремінна максимальна відстань – 15 кілометрів”, – розповів він.

Водночас серед позитивного – можна говорити про те, що окупаційні війська проводять, такі собі додаткові заходи, які унеможливлюють масове дезертирство особового складу, в першу чергу, російських окупаційних військ, які розташовані безпосередньо на першій лінії.

“Мовиться про передислокацію фактично в район бойових дій підрозділів так званої Росгвардії. Тобто, будемо відвертими, – це заградотряди. Щодо новомобілізованих, можна говорити про те, що саме в Луганській області так звані мобілізовані з Російської Федерації навіть не встигли доїхати до лінії фронту. Українськими засобами ураження, власне ОЗРК, біло нанесено удари по ешелону з мобілізованими. Цю інформацію, до речі, змушені були підтвердити російські джерела”, – підсумував військовий експерт.