$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +14 Київ

"Кинули у м'ясорубку". Під Лиманом великих втрат зазнала елітна бригада російських розвідників – ЗМІ

"Кинули у м'ясорубку". Під Лиманом великих втрат зазнала елітна бригада російських розвідників – ЗМІ Стало відомо про втрати однієї з бригад РФ під Лиманом
Фото: Минобороны России / Telegram
У бойових діях у Лимані Донецької області брали участь елітні російські військові з'єднання, і вони зазнали серйозних втрат. Щонайменше дев'ятеро людей загинули й одну було тяжко поранено, повідомляє "Русская служба BBC" 4 жовтня.

Ідеться про 3-ю гвардійську бригаду спеціального призначення Головного управління Генерального штабу Російської Федерації. 30 вересня та 1 жовтня у соціальній мережі "ВКонтакте" почали з'являтися повідомлення родичів і знайомих десантників, які брали участь у боях за Лиман. У них ішлося, що бої важкі, є загиблі. В одному з таких повідомлень було: "Усю 3-тю спецбригаду спецпризначення знищили. Кинули у м'ясорубку".

"Загинуло восьмеро людей, двох було поранено, у важкому стані. Один із них помер, один поки живий, але дуже важкий. Загинула вся група майже", – розповіла журналістам сестра одного із загиблих військовослужбовців. Вона підтвердила, що під час відступу з Лимана втрат зазнала саме 3-тя бригада спецпризначення із Тольятті.

"Загалом загинуло дев'ятеро людей, двоє поранених", – сказала дружина іншого загиблого.

У родичів немає точної інформації про місце та обставини загибелі десантників. Їм відомо, що військових там кинули, і вони відбивалися протягом доби. Невідомо, коли їхні тіла повернуть до Росії.

"Русская служба BBC" зазначає, що перші бійці 3-ї бригади ГРУ загинули на початку березня. До відступу з Лимана найбільших втрат бригада зазнала із 3-го до 4 березня, тоді загинули чотири розвідники: командир роти майор Азамат Алімов, капітан Олексій Чучманов, молодший сержант Станіслав Герасимов та молодший сержант Єгор Букатін.

Контекст

Наприкінці серпня – на початку вересня ЗСУ почали контрнаступ на півдні та сході країни.

У вечірньому відеозверненні 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що український прапор уже в Лимані, але бойові дії ще тривають. Того самого дня в Офісі президента повідомили, що ЗСУ повністю звільнили Лиман.

2 жовтня Зеленський розповів, що Лиман зачищено від російських окупантів. 4 жовтня над містом офіційно підняли прапор України.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що після звільнення від російських загарбників Лимана почнеться деокупація Луганської області.