Велика Британія підозрює Іран в атаці на танкери в Оманській затоці

Самуїл Проскуряков, фото
Самуїл Проскуряков
Міністерство закордонних справ Великої Британії услід за США поклало на Іран відповідальність за нещодавні інциденти із танкерами в Оманській затоці.

Відповідну заяву оприлюднила пресслужба британського дипломатичного відомства.

У МЗС Сполученого Королівства підкреслили, що «можна майже з цілковитою певністю» стверджувати, що саме Корпус вартових ісламської революції (елітне іранське військово-політичне формування) скоїв 13 червня напад на два танкери в Оманській затоці.

«Я засуджую вчорашні напади на два судна в Оманській затоці. Наша власна оцінка ситуації привела до висновків, що відповідальність за атаки майже напевно лежить на Ірані», — зазначив очільник британського зовнішньополітичного відомства Джеремі Хант.

У заяві МЗС також згадується розслідування, проведене ОАЕ у справі про напади 12 травня на чотири нафтові танкери поблизу порту Фуджейра. Тоді комісія дійшла висновку, що напади могла вчинити тільки розвинена держава.

«Ми переконані, що Іран несе відповідальність за той напад», — йдеться в повідомленні.

Таким чином, Тегеран порушив міжнародні норми у царині цивільного судноплавства.

«Ми закликаємо Іран терміново припинити всі види діяльності, націлені на дестабілізацію», — заявив Джеремі Хант.

Він також наголосив, що Лондон співпрацюватиме з іншими партнерами з метою «знайти дипломатичне рішення для зниження напруженості».

Нагадаємо, 13 червня в Оманській затоці зазнали аварії два танкери, що належать норвезькій і японській компаніям. За даними ЗМІ, судна стали жертвами торпедної атаки. Іранські екстрені служби врятували 44 моряки. Інших підібрало на борт судно США.

Сполучені Штати Америки звинуватили у напад Іран і відправили в район Оманської затоки есмінець USS Mason.



Поділитися: