У Шотландії вчені знайшли штучні острови старші за Стоунхендж

Самуїл Проскуряков, фото
Самуїл Проскуряков
Біля Зовнішніх Гебридських островів на північному заході Шотландії знайшли два кранноги, побудовані в епоху неоліту. Вони виявилися давнішими за Стоунхендж.

Про це пише Antiquity.

Кранноги — це встановлені на мілководді дерев’яні платформи, на яких стояли будинки, частково або повністю споруджені з колод, або ж насипані з каменів кургани.

У Шотландії, Ірландії та Уельсі кранногами називають частково або повністю штучні острови, побудовані на річках чи озерах. Їх використовували для житла з часів неоліту до XVII-XVIII століть. Назва походить від ірландського слова «crann», що означає «дерево». Найбільше їх збереглося в Ірландії (близько 1200), в офіційний список кранногів Шотландії входить 347 місць.

У 2016-2017 роках вчені провели дослідження в трьох затоках близько Льюїса-енд-Гарріса за допомогою сонара, ехолокатора, підводних занурень, батиметрія, повітряної та підводної фотограмметрії. В результаті археологи знайшли два острівці. Один з них, в затоці Лох Воргастел, повністю штучний (22×26 метрів), інший (19×17 метрів) побудований на виступаючій з води скелі в затоці Лох Лангават. Для будівництва обох островів стародавні жителі Гебрид використовували каміння вагою до 250 кілограмів і, можливо, колоди, які не збереглися.

Поруч з кранногами дослідники знайшли кілька глиняних горщиків. Їх датували 3640-3360 роками до нашої ери, тобто вони виявилися старшими за Стоунхендж (імовірно, його побудували 2-3 тисячі років до нашої ери).

Нагадаємо, команда археологів з компанії Wessex Archaeology виявила давню споруду на території невеликого англійського містечка Ларкхілл, розташованому у 2,5 кілометрах від Стоунхенджа. Знайдені стовпові ями копіюють розташування кам'яних стовпів стародавнього пам’ятника.

читайте також
В Китаї знайшли мініатюрну теракотову армію На острові Борнео знайшли найдавніше у світі зображення тварини У бурштині знайшли равлика віком 99 мільйонів років


Поділитися: