$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+13° Київ +8° Варшава +13° Вашингтон

До кінця року ПЦУ визнають кілька православних церков світу

UA.NEWS SAV 15 Червня 2019 13:10
До кінця року ПЦУ визнають кілька православних церков світу

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що зараз відбувається позитивний процес щодо визнання автокефалії Української православної церкви.

Про це він заявив в ефірі «Радіо НВ».

«Нас визнає Вселенський патріарх, який є першим по честі в православному світі. Зараз ми намалювали дорожню карту, представили себе як Православна церква України іншим православним церквам. Промайнуло дуже мало часу від Об’єднавчого Собору, минуло лише півроку, і протягом цього часу вже зроблено багато. Але всі повинні розуміти, що Москва, отримавши поразку всередині України – бо до отримання Томосу вони говорили про те, що цього ніколи не відбудеться, Вселенський патріарх ніколи не прийме рішення і не надасть автокефалію Українській Православній Церкві – працює досить інтенсивно на зовнішньому фронті. Намагається блокувати визнання нашої автокефалії, блокувати наш автокефальний статус»

Епіфаній

митрополит ПЦУ


Митрополит також зазначив, що попри складнощі, впродовж наступних місяців, можливо навіть у поточному році, ПЦУ отримає визнання з боку декількох помісних православних церков.

Зазначимо, що недавно Епіфаній повернувся з Константинополя, де зустрічався з архієпископом Афінським і всієї Еллади Ієронімом.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року на Об’єднавчому соборі у Києві було проголошено створення єдиної помісної Православної церкви України, а її предстоятелем обрано митрополита Переяславського і Білоцерківського УПЦ КП Епіфанія (Думенка).

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про надання автокефалії Православній церкві України. Він визнав, що новостворена церква є рівною серед інших 14 помісних православних церков.

6 січня у соборі Святого Георгія в Стамбулі Варфоломій вручив Томос предстоятелю ПЦУ Епіфанію, а 9 січня документ підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату. Таким чином створення помісної православної церкви на території України було завершене.

Однак на початку травня 2019 року Філарет заявив про те, що УПЦ Київського патріархату не ліквідована і продовжує існування, оскільки він особисто такого рішення не приймав. У відповідь митрополит Епіфаній зазначив, що не дивлячись на заяви Філарета, УПЦ Київського патріархату вже не існує.

14 травня Філарет закликав предстоятеля ПЦУ Епіфанія «нічого не робити всередині церкви» без його згоди. Також владика зазначив, що президент Петро Порошенко відмовився від домовленостей, які давав раніше, що і стало причиною ймовірного церковного розколу. За його словами, договір передбачав, що Філарет продовжує керувати церквою на території України разом з Епіфанієм, а глава ПЦУ представляє церкву на світовій арені.

Пізніше Епіфаній визнав недійсними видані Філаретом документи і перевів у підпорядкування Свято-Покровський собор на Солом’янці у Києві.

11 червня Філарет заявив, що не приймає Томос про автокефалію Вселенського патріарха Варфоломія. За його словами, якби керівництво УПЦ КП було поінформоване про зміст документа, воно б не підтримало створення Помісної церкви 15 грудня 2018 року.

Крім того, Філарет повідомив про рішення скликати 20 червня Помісний православний собор УПЦ Київського патріархату і звинуватив предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у залежності від Вселенського патріархату.