Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У Зеленського обіцяють «перезавантажити» НАБУ і САП, якщо вони не доведуть свою ефективність

Президент Володимир Зеленський подасть до парламенту законопроєкт щодо «перезавантаження» Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, якщо вони за три місяці не доведуть свою здатність працювати ефективно.

Про це повідомив заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка, передає УНІАН.

За його словами на зустрічі з керівниками НАБУ та САП Зеленський вимагав, щоб результат роботи цих органів «задовольнив би запит людей на справедливість» і притягнув до відповідальності причетних до корупційних злочинів.

«Ми чули протягом останнього часу про серйозні корупційні скандали: «Укроборонпром», «Центренерго», декілька інших кримінальних проваджень», — зауважив Рябошапка.

«Ми чекаємо від цих антикорупційних органів відповідних процесуальних рішень – це може бути надання підозр певним особам або передача справ вже до суду, і на це все у нас є декілька місяців», — додав Рябошапка.

За його словами, НАБУ і САП мають три місяці, щоб довести свою ефективність.

«Президент визначив, що має бути три місяці, протягом яких вони повинні довести, що можуть ефективно працювати, якщо їм це не вдасться, тоді президент буде змушений реагувати шляхом внесення законодавчої ініціативи до парламенту, і парламент прийматиме рішення щодо можливого «перезавантаження» чи одного, чи двох антикорупційних органів, в залежності від того, хто не з них не справився із своєю задачею», — заявив Рябошапка.

Зустріч Зеленського з керівником НАБУ Артемом Ситником і керівником САП Назаром Холодницьким відбулась 31 травня. На ній йшлося про покращення взаємодії антикорупційних органів і підвищення ефективності їх роботи.

Нагадаємо, Конституційний суд визнав неконституційним повноваження НАБУ через суд визнавати недійсними угоди за корупційними провадженнями. Рішення ухвалили за позовом компанії Запорізький завод феросплавів» Ігоря Коломойського.

6 червня НАБУ виступило з критикою рішення Конституційного суду, який заборонив НАБУ визнавати недійсними угоди за корупційними провадженнями.

Раніше Конституційний суд  визнав неконституційною  статтю Кримінального кодексу про відповідальність за незаконне збагачення. Зі скаргою на цю статтю КК до Конституційного суду 12 грудня 2017 року звернулися 59 народних депутатів. Їхні інтереси в суді представляв депутат від «Народного фронту» Павло Пензеник.