$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+13° Київ +14° Варшава +10° Вашингтон

В Україні зросла вартість реєстрації торговельних марок і патентів

UA.NEWS SAV 15 Червня 2019 18:53
В Україні зросла вартість реєстрації торговельних марок і патентів

Кабінет міністрів збільшив розмір зборів за реєстрацію об’єктів інтелектуальної власності – патентів, торговельних марок і авторських прав.

Відповідну постанову уряд опублікував 14 червня, повідомляє AIN.ua.

Відтепер реєстрація торгової марки (знаку) коштує 4000 грн замість 1000 грн. Ще по 4000 грн доведеться віддати за кожен додатковий клас. А за використання слова «Україна» в ТМ доведеться сплатити 24 000 гривен. Водночас якщо подавати заяву в електронному вигляді, передбачена 20% знижка.

Також подорожчало володіння патентами. Якщо раніше збір за підтримання дійсності патенту стартував від 300 грн і закінчувався на 3800 грн після п’ятнадцятого року, то відтепер сума починається від 600 і доходить до 30 400 гривень на двадцять п’ятому році володіння патентом.

Утім, як і раніше, винахідники можуть сплачувати лише малу частку – 10% для авторів винаходу або 20% для творців корисної моделі або промислового зразка.

Нові ставки наберуть чинності через місяць після публікації постанови.

Водночас ціни на реєстрацію ТМ в Україні були одними з найнижчих, і такими ж залишаться навіть після зростання. Зазначається, що національна реєстрація в інших країнах ще дорожча: у США електронна подача коштує $225, а паперова - $475. У деяких країнах СНД це коштує $275.

Юрист Максим Попов зазначив, що обговорення підвищення цін тривало вже понад рік, і держава доводила це тим, що це вплине на поліпшення якості послуг. Він нагадав, що сьогодні стандартний термін розгляду заявки на реєстрацію може сягати 24 місяців, що пов’язане з їх кількістю. За його словами, лише за травень було подано 3468 заявок на реєстрацію знаків для товарів і послуг.

«Після зростання усі чекають, що терміни скоротяться, адже і заявок буде менше, і держава повинна буде підвищити якість та швидкість їх розгляду. Також підвищення допоможе трохи знизити патентний тролінг і сквоттерів, які займають ТМ, аби потім заробити на продажі», - зазначив Попов.

Нагадаємо, у липні 2017 року на український ринок вийшов PatentBot – український інтернет-сервіс, за допомогою якого через месенджер Facebook можна зареєструвати торгову марку впродовж 10-15 хвилин.

У січні 2018 року PatentBot був визнаний «Ботом року» за версією американської платформи ProductHunt, а в лютому того ж року вперше зареєстрував українську торгову марку.

У квітні 2018 року український інтернет-сервіс PatentBot запустив реєстрацію торгових марок у країнах Європейського союзу.

Також PatentBot вийшов на ринок Китаю.