Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Криза у Молдові: нова прем'єрка вимагає відставки Конституційного суду

Новопризначена прем'єр—міністерка Молдови Майя Санду вимагає відставки всіх суддів Конституційного суду країни, які своїми рішеннями спровокували політичну кризу в країні.

Про це йдеться у заяві політика оприлюдненій на сторінці у Facebook.

Глава уряду Молдови наголосила , що вони мають піти у відставку, «якщо хоч трохи поважають Конституцію та громадян Молдови».

Так, на думку прем’єр-міністерки, скасування Конституційним судом рішень, ухвалених 7-9 червня, та передача влади новому уряду, є спробою суду виправдатися за свої дії замість того, щоб визнати намагання Демократичної партії незаконно зберегти владу.

«Я називаю такий підхід недоречним з точки зору поваги до Конституції країни. Конституційний суд повинен приймати рішення відповідно до положень букви та духу Конституції, а не на основі рішень та поведінки політичних діячів в країні», — наголосила Санду.

Раніше Конституційний суд Молдови скасував рішення про необхідність розпуску парламенту і нелегітимність парламентської більшості, а також рішення про відсторонення президента Ігоря Додона і призначення Павла Філіпа виконувачем обов’язків президента.

Увечері 14 червня відразу після оголошення про відставку попереднього уряду з аеропорту Кишинева вилетіло п’ять чартерних літаків. Окремі ЗМІ припускали, що на одному з них із країни вилетів Влад Плахотнюк. Один з літаків прямував у Москву, ще два літаки — в Україну (в Жуляни та Одесу). Однак куди саме вилетів Плахотнюк, наразі невідомо. Зазначимо, що Плахотнюк раніше мав спільні бізнес-проекти з екс-президентом Петром Порошенком.

14 червня Демпартія Плахотнюка оголосила, що відмовляється від влади, аби Молдова вийшла з політичної кризи.

Нагадаємо: