Якщо путін віддасть наказ відійти від ЗАЕС, це буде другою серйозною ознакою повного програшу Росії.

Розмови про ймовірний відступ окупантів із Запорізької АЕС почали звучати у міжнародній спільноті дедалі частіше. Однією із серйозних причин для такого рішення для диктатора володимира путіна може стати необхідність відстояти запуск аміакопроводу Тольятті — Одеса.

Як розповів виданню “НВ” міжнародний оглядач Іван Яковина, запуск такої промислової лінії принесе москві додаткове вливання до бюджету. Саме тому в кремлі можуть погодитися на створення “демілітаризованої” зони навколо ЗАЕС, навіть якщо це означатиме здачу Енергодара.

“Для путіна це дуже важлива історія, — зазначає експерт. — Я, звичайно, не фанат того, що цей аміакопровід почне працювати і приносити росії прибуток. Але якщо заради цього буде повернуто Україні контроль над ЗАЕС, плюс усі військовополонені повернуться додому, плюс ще й росія візьме на себе зобов’язання відмовитися від ударів по цивільній інфраструктурі, то, я думаю, це буде дуже круто”.

При цьому Яковина переконаний: якщо путін піде на подібну угоду, це стане серйозним знаком визнання росії нездатною перемогти у війні проти України. За іншого розкладу кремль навіть не думав про таке: мовляв, і так переможемо, все буде наше і провід зможемо підключити.

Поки що російський “Газпром” зазнає серйозних збитків, адже не може нормально продавати сировину, тому змушений передавати її на виробництво аміаку. У свою чергу, для його продажу потрібно запустити вже згаданий провід Тольятті — Одеса (його роботу перекрили 24 лютого після повномасштабного вторгнення рф в Україну).