$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +12 Київ

Ердоган анонсував переговори із Зеленським і Путіним та заявив, що "у війни не може бути переможців"

Ердоган анонсував переговори із Зеленським і Путіним та заявив, що "у війни не може бути переможців" Ердоган: Дипломатичні зусилля Туреччини щодо України ґрунтуються на думці про те, що у війни не може бути переможців, а в миру – тих, хто програв
Фото: ЕРА
Президент Туреччини Реджеп Ердоган має намір 11 грудня провести телефонні переговори із президентом України Володимиром Зеленським і президентом Росії Володимиром Путіним. Про це він заявив 9 грудня під час виступу перед учасниками TRT World Forum у Стамбулі, пише "Анадолу".

Ердоган заявив, що Туреччина рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, але також виступила проти "розпалювання протиріч у регіоні через "немислиму політику" на адресу Росії.

За словами турецького лідера, "дипломатичні зусилля Туреччини щодо України ґрунтуються на думці про те, що у війни не може бути переможців, а в миру тих, хто програв".

Він розповів, що має намір говорити з Путіним про роботу "зернової ініціативи" щодо експорту продовольства з України, і, як зазначає "Укрінформ", вручив гостям форуму пшеничні колоски, які символізують українське зерно, що постачають у межах "зернового коридору" до різних країн.

"Крім людських втрат, російсько-українська війна призвела до серйозних людських і політичних втрат для регіону та світу. Припинення постачань найважливіших продуктів спричинило глобальну продовольчу кризу, яка зачепила всі країни – від Європи до Африкисказав Ердоган. – Щоб урегулювати цю кризу, сподіваюся, в неділю проведу розмову з паном Путіним. Так само буде розмова з паном Зеленським. Наша мета – зміцнити "зерновий коридор".

Він також нагадав про проведені розмови із Зеленським і Путіним та заявив, що дії Анкари спрямовані на досягнення миру в Чорноморському регіоні. Ердоган зазначив, що "стамбульський процес діалогу" між РФ та Україною було перервано, і висловив думку, що "цей майданчик все ще залишається ідеальним для тривалого миру".

Контекст

Переговори про закінчення війни Україна та Росія вели на рівні делегацій. Відбулося чотири очні раунди (останній – 29 березня в Туреччині). Крім того, делегації зустрічалися у відеоформаті. У травні переговорний процес припинили, тому що з російського боку немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України.

Зеленський напередодні повномасштабної війни і протягом кількох місяців після її початку наполягав на особистій зустрічі з президентом РФ.

Однак у Москві відповідали відмовою, вимагали капітуляції України й погодження на умови РФ.

30 вересня Путін у зверненні, присвяченому незаконній анексії українських територій, висунув вимогу до України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, водночас відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

У відповідь Зеленський заявив, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нинішнім президентом це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він. 4 жовтня Зеленський увів у дію ухвалене 30 вересня рішення Ради нацбезпеки і оборони, у якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним".

10 листопада Зеленський сказав, що все ж таки не відкидає переговорів із РФ. Він наголосив, що, "крім ультиматумів, нічого не чув від чинного президента РФ", але "не зачинив двері".